Svijet

Sirijske izbjeglice, poslanik Bundestaga i plejboj-zečice

Sirijske izbjeglice, poslanik Bundestaga i plejboj-zečice
Sirijske izbjeglice, poslanik Bundestaga i plejboj-zečice

BERLIN - Poslanik njemačkog Bundestaga iz redova konzervativnih demohrišćana, Kristof Bergner (66) koji je nekada bio šef vlade pokrajine Saksonija-Anhalt, našao se, iznenada, u "neobranom grožđu", stišnjen između kamere moćnog tablioda Bild, ozbiljne političke diskusije i zgodnih "plejboj-zečica", koje su mu, izgleda, bar na trenutak odvukle pažnju od muka sirijskih izbjeglica.

"Ja uopšte nisam tako dobro (tehnički) opremljen. Mogu samo da čitam te stare SMS. Nemam iPad ili tako nešto slično...", pokušao je da objasni svoju situaciji Bergner, otac troje djece, koga je kamera tablioda Bild "uhvatila" da gleda "zečice", dok Bundestag diskutuje o mukama i sirijskih izbjeglica i onih koji bi trebalo da ih prime.

Kada je "suočen" sa jasnom fotografijom, poslanik je onda rekao da se ne sjeća, pa je zatim išao dalje i objasnio da i ako se to desilo, nije pažljivo pratio, da može biti da je "kliknuo" na neko dugme na telefonu, a onda, na kraju priznao da je to bila "glupa slučajnost".

I dok je Bergner naišao na ljudsko razumjevanje kod političara iz redova svojih demohrišćana, koji kažu da su "u Bundestagu, takođe ljudi" ili "da su muški poslanici Bundestaga samo muškarci", dotle je u redovima opozicionih zelenih, njegovo "zavirivanje" na stranicu "Plejboja" naišlo na kritiku.

Na "meti" tablioda Bild nije bio samo Bergner.

I njemački ministar finansija i najstariji član vlade Volfgang Šojble, bio je "uhvaćen" kamerom Bilda u Bundestagu da za vrijeme debate o drugom paketu pomoći Grčkoj, na svom iPadu igra japansku igru "sudoku" i to dok u isto vrijeme za govornicom njegov tadašnji koalicioni partner Rajner Birderle hvali ministrov kurs u evrokrizi, zahtevajući od Bundestaga saglasnost za paket mjera pomoći Atini.

Na pitanje Bilda u Šojbleovom ministarstvu je tada rečeno da i "ministar, kao i ostali zaposleni zaslužuje pauzu za vrijeme rada", a ni predsjednik Bundestaga Norbert Lamert nije želio da komentariše ministrovu igru.

Šef poslaničkog kluba opozicione Levice, partije nastale spajanjem nasljednika bivših istočno-njemačkih komunista i WASG stranke Gregor Gizi je, međutim, ironično prokomentarisao.

"Mislim da jedan ministar finansija mora da vježba da računa i nadam se rezultatima", rekao je Gizi.

Tabliod Bild saznaje da je televizija ARD, poslije jednog obrazloženja Bundestaga po kome je, prema kućnom redu zabranjeno, neautorizovano slikanje ličnih dokumenata, na način da su ona čitljiva, izbrisala snimak.

U Bundestagu postoje pravila po kojima je, kako mediji navode, zabranjeno jesti, piti, (osim čaše vode za pultom), pušiti, glasno pričati, telefonirati i, samo šefovi poslaničkih glubova imaju telefone za svojim stolovima, dok se mobilni ne smiju koriistiti za telefoniranje.

Njemački poslanici ne smiju da dovode svoje kućne ljubimce u Bundestag, osim pasa pratioca slijepih osoba, ne smiju da dođu neprikladno obučeni, na primjer u šortsu, ne smiju da dijele letke i plakate.

Oni, međutim, smiju da pišu SMS, da koriste iPad, aplaudiraju ili čitaju akte, a da li je majkama dozvoljeno da doje djecu-o tome odlučuje predsjednik parlamenta.

Kada je riječ o kućnom redu Bundestaga, gdje se psovke kažnjavaju, mediji podsjećaju da je istorija uvreda u njemačkom parlamentu ipak duga kao i posleratna istorija zemlje, pošto je prvu zabilježenu psovku izrekao poslanik Karl Rener 1949. godine, kada je država i formirana i, to na račun tadašnjeg prvog kancelara posleratne Njemačke Konrada Adenauera.

"Revolveraš", "kauboj", "boljševistički beton", "službena krava", samo su neki od načina na koji su njemački poslanici izražavali svoja osjećanja i mišljenja o onima iz protivničkog tabora.

U Bundestagu su se mogle čuti i takve psovke o kojima se još razmišlja - šta je pisac htio da kaže, zasigurno je samo da su te jezičke kovanice čudnog oblika, u svakom slučaju uvreda.

Jedna od ozbiljnijih psovki bila je kada je, prije desetak godina, nekdašnji ministar privrede Mihael Glos iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije tadašnjeg šefa diplomatije Jošku Fišera, poznatog po tome što se pet puta ženio uvijek vidno mlađim i veoma lijepim ženama, nazvao "svodnikom" i - dobio ukor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije