Svijet

Sirijske snage izgubile kontrolu nad gradom u Idlibu

Sirijske snage izgubile kontrolu nad gradom u Idlibu
Sirijske snage izgubile kontrolu nad gradom u Idlibu

LONDON - Najmanje 60 sirijskih vojnika je ubijeno u borbama sa džihadističkim pobunjenicima, koji su zauzeli posljednje veliko uporište režimskih snaga u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Borci Fronta Al Nusra i njihovi saveznici počeli su u četvrtak napad na grad Džisr al Šugur, jedan od posljednjih bastiona režima u Idlibu, nakon zauzimanja prijestonice ove provincije prošlog mjeseca.

"Front Al Nusra i islamističke brigade zauzele su gotovo čitav grad, iz kojega su se Vladine snage povukle", rekao je za AFP direktor Sirijske opservatorije, grupe za monitoring sa sjedištem u Londonu Rami Abdel Rahman.

"Na hiljade pobunjeničkih boraca je u gradu. Borbe se nastavljaju u nekim četvrtima iz kojih vojnici pokušavaju da pobjegnu", kazao je Rahman.

Osvajanje ovog grada je značajno, jer se time presijeca ključni put između Vladinog uporišta Latakije i centralne provincije Hama, naveo je Rahman.

Sirijska državna agencija SANA je izvijestila da su "avioni bombardovali grupe terorista u oblasti Džisr al-Šugura i uništili na desetine vojnih vozila i ubili teroriste".

Džihadisti iz Fronta Al Nusra su objavili pobjedu na svom zvaničnom Twitter nalogu, na kojem su napisali da je "grad oslobođen".

Režimske snage i dalje kontrolišu nekoliko područja na istoku provincije Idlib, uključujući grad Arihu, vojnu bazu u Al Mastumi i vazduhoplovnu bazu u Abu Duhuru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije