Svijet

Sirijske snage ušle u Raku

Sirijske snage ušle u Raku
Sirijske snage ušle u Raku

DAMASK - Snage sirijske opozicije, koje podržavaju SAD, ušle su danas u Raku, ubrzo nakon što su najavile da su pokrenule ofanzivu za zauzimanje tog bastiona Islamske države u Siriji.

"Naše snage su ušle u raku iz istočnog distrikta Al Mešleba", izjavio je komandant Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Rodžda Felat, preieo je AFP.

SDF su, uz podršku američkih snaga, pokrenule ofanzivu za zauzimanje Rake, javljaju agencije.

"Proglašavamo danas početak velike bitke za zauzimanje Rake, takozvane prestonice terorizma i terorista", izjavio je prethodno portparol sirijskih demokratskih snaga Talal Selo.

Sirijska državna agencija SANA javila je da je u novom vazdušnom udaru u ovom gradu poginulo 12 ljudi, među kojima ima žena i djece, prenio je AP.

Hiljade civila izbjeglo je iz grada u posljednjih sedam mjeseci, tokom kojih je Raka bila pod opsadom. Sirijske opozicione snage u ofanzivi imaju podršku američke avijacije.

Raka je pod kontrolom islamista od januara 2014. godine, kada su oni bili u velikoj ofanzivi u Siriji i Iraku. Procjenjuje se da se u gradu trenutno nalazi 3.000 do 4.000 džihadista.

Prethodno je u nedelju turski premijer Binali Jildirim izjavio da je još u petak počela bitka za zauzimanje Rake, sirijskog uporišta takozvane Islamske države, prenio je AFP, pozivajući se na tursku agenciju Anadoliju.

Jildirimova izjava je, međutim, bila protivrečna komentarima koje je prethodnog dana iznela kurdsko-arapska alijansa koja se bori protiv džihadista, a koja je saopštila da će ofanziva na taj grad na severu Sirije "početi za nekoliko dana".

Početak ofanzive na Raku je tokom godine više puta najavljivan.

Operaciju sprovode takozvane Sirijske demokratske snag

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije