Svijet

Širom Turske protesti protiv Trampove odluke: Jerusalim je čast muslimana

Širom Turske protesti protiv Trampove odluke: Jerusalim je čast muslimana
Foto: Anadolija | Širom Turske protesti protiv Trampove odluke: Jerusalim je čast muslimana

ERZURUM - Širom Turske u petak su održani protesti protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trampa, koju je u srijedu saopštio da SAD priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Na hiljade osoba okupilo se poslije džuma-namaza u različitim dijelovima Istanbula kako bi protestovali posljednju odluku američke administracije.

Ispred džamije Sultana Fatiha demonstranti su nosili zastave Palestine te uzvikivali anti-izraelske slogane.

Okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo "Jerusalim je bio i bit će naš" i "Jerusalim je čast muslimana".

Takođe, na protestima održanim ispred džamije Eyup sultan, koji su održani u organizaciji 70 nevladinih organizacija, okupilo se na hiljade osoba.

U glavnom gradu Ankari su takođe održani masovni protesti na kojima se okupilo na hiljade građana.

Demonstranti, okupljeni u centru Ankare, tom prilikom su poručili da je odluka SAD-a pokušaj da se legitimizuje izraelska okupacija palestinske teritorije.

Protesti su održani i u drugim turskim gradovima, uključujući Izmir, Ajdin, Manisu, Denizli, Konju, Kajseri, Nigde, Kirsehir, Nevsehir, Erzurum, Erzincan, Tunceli i Agri.

Okupljeni u Erzurumu su poručili da muslimani žele mir i sigurnost u cijelom svijetu.

"Mi želimo mir, ali izgleda da neki u svijetu žele tenzije i rat. Jerusalim je bio i biće muslimanski", poručili su okupljeni u ovom turskom gradu.

Demonstranti su pozvali američku administraciju da povuče odluku u vezi s Jerusalimom.

Okupljeni građani u gradu Tunceliju su poručili da Trampova odluka predstavlja otvorenu prijetnju miru i stabilnosti čitavog regiona.

Dramatična promjena u politici SAD-a dovela je do demonstracija na palestinskim teritorijem pod izraelskom okupacijom, Turskoj, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Alžiru, Iraku i mnogim drugim islamskim zemljama.

Američki predsjednik Donald Tramp je u srijedu priznao Jerusalim kao glavni izraelski grad i najavio premještanje ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva uprkos snažnom protivljenju međunarodne zajednice.

Jerusalim ostaje u centru izraelsko-palestinskog sukoba, a Palestinci se nadaju da će istočni Jerusalim, koji je trenutno pod okupacijom Izraela, biti glavni grad buduće palestinske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije