Svijet

Situacija i dalje zabrinjavajuća

ŽENEVA - Uprkos značajnom smanjenju broja ljudi zaraženih virusom ebole, situacija je i dalje "izuzetno zabrinjavajuća" u tri najugroženije države Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ i pozvala na oprez.

Organizacija UN je zabrinuta zbog mogućeg pada budnosti, kao i zbog toga što bi predstojeća kišna sezona mogla da zakomplikuje borbu protiv iskorjenjivanja bolesti.

"Dostupni krediti Svjetske zdravstvene organizacije za suzbijanje epidemije ebole u zapadnoj Africi biće iscrpljeni do sredine februara", upozorio je zamjenik direktora SZO zadužen za borbu protiv ebole Brus Ajlvard.

On je dodao da progresija virusa opada u posljednjih nekoliko nedjelja u sve tri države koje su najviše pogođene epidemijom

"Međutim, ostaćemo bez novca sredinom februara, što je četiri ili pet mjeseci prije nego što širenje virusa, u najboljem slučaju, počne da se smanjuje", izjavio je ovaj visoki zvanilnik UN na konferenciji za novinare u sjedištu SZO u Ženevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije