Svijet

Sjeverna Dakota više nije "treća nuklearna sila"

Sjeverna Dakota više nije "treća nuklearna sila"
Sjeverna Dakota više nije "treća nuklearna sila"

VAŠINGTON - Američka savezna država Sjeverna Dakota neće više biti "treća nuklerana sila" - SAD će do 2018. godine redukovati broj nuklernih raketa u skladu sa ugovorom o smanjenju nuklernog naoružanja potpisanog sa Rusijom 2011. godine.

Dio tih raketa, raketnih bunkera i lansirnih postrojenja lociran je u Sjevernoj Dakoti. Taj arsenal dio je naslijeđa iz vremena "hladnog rata", a sada su to uglavnom mjesta koja obilaze turisti.

Stacionirane na prostranim, nenaseljenim područjima, u duboko ukopanim betonskim silosima i ispod teških metalnih barijera,  interkontinetalne balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama bile su spremne za lansiranje ukoliko bi bilo procijenjeno da je to korak koji nema alternativu.

Mnogi se šale da je Sjeverna Dakota treća najveća nuklearna sila u svijetu, ali,  s obzirom na nuklerne kapacite koji su tu smješteni - to je istina, napominju vojni eksperti.

Zbog toga su stanovnici Sjeverne Dakote zabrinuti, svjesni činjenice da bi mogli biti meta nuklearnih udara.

Kraj "hladnog rata" značio je veliko olakšanje za stanovnike Sjeverne Dakote.

Konzerviranje određenog broja nuklernih objekata i postrojenja počelo je 1998. godine u okviru sporazuma o smanjenju strateškog nuklernog naoružanja START 2.

Jedan od konzerviranih lansirnih poligona kodnog naziva "Oskar Ziro", dobio je novo ime - "Istorijski lansirni poligon Ronald Reagan" kao znak sjećanja na predsjednika Reagana, koji je 1982. godine predložio Sovjetskom Savezu veliko redukovanje nuklearnog naoružanja, što je  precizirano sporazumom START 1.

Broj aktivnih lansirnih objekata u Sjevernoj  Dakoti sveden je do sada na 150.

Aktivni nuklerni poligoni  zatvoreni su za posjete i obilaske.

Širom SAD  u betonskim bunkerima nalazi se 450  raketa sa nuklearnim glavama koje bi eventualno mogle biti lansirane. Početkom ove godine Ministarstvo odbrane odobrilo je uklanjanje 50 raketa iz lansirnih silosa.

Time će SAD broj interkontinentalnih nuklearnih projektila smanjiti na najmanji broj od vrhunca hladnog rata 60-ih godina prošlog vijeka - navodi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije