Svijet

Sjeverna Karolina: Mini hladni rat zbog spomenika

Sjeverna Karolina: Mini hladni rat zbog spomenika
Foto: N.N. | Sjeverna Karolina: Mini hladni rat zbog spomenika

ELIZABET SITI - Amerika i Rusija bile su saveznici u Drugom svjetskom ratu kada je i stotine sovjetskih avijatičara obučavano u gradiću Elizabet Siti u okviru tajnog projekta, ali aktuelni pokušaji da se podigne spomenik njihovoj misiji izazvao je mini hladni rat u ovom malom gradu u Sjevernoj Karolini.

Rusko ministarstvo odbrane želi da podigne spomenik u bronzi visine skoro četiri metra i težine 25 tona u Elizabet Sitiju gdje je realizovan "projekat Zebra" o kojem je nedavno skinuta oznaka poverljivosti.

Spomenik, čiju izradu je Moskva spremna da plati, bio bi smješten u parku kod rijeke Peskvontenk, prenosi AP.

Iako je prethodni saziv gradskog vијeća odobrio spomenik, aktuelni zvaničnici Elizabet Sitija odbili su da zbog međunarodnih tenzija na relaciji Vašington-Moskva, potpišu memorandum o razumijevanju koji je trebalo da bude slijedeći korak.

"Živimo u problematičnim vremenima i ljudi su veoma zabrinuti zbog mnogo stvari", rekla je članica gradskog vijeća Anita Hamer na sjednici vijeća koje je sa pet prema tri odbilo memorandum.

Ona je rekla i da razumije da je riječ o odavanju počasti palim herojima Drugog svjetskog rata, kao i da ima i Amerikanaca koji su se borili u Drugom svjetskom ratu a koji su sahranjeni u Rusiji.

"Vremena su tada bila drugačija", dodaje ona.

Drugi član vijeća Džoni Volton upozorava da bi spomenik čak možda mogao da bude "Trojanski konj" te da bi Rusi mogli da stave nešto u njega što bi daljinskim putem moglo da ometa Internet ili električnu mrežu.

Američko-ruska zajednička komisija željela je da spomenik bude podignut u Elizabet Sitiju, jer je tu bila tajna operacija u bazi američke obalske straže.

Prije nekoliko godina, kada je skinuta oznaka poverljivosti sa "projekta Zebra", otkriveno je da je u njemu obučavano 300 sovjetskih avijatičara čiji je zadatak bio da pronađu i bombarduju njemačke podmornice.

Tri Rusa, Ukrajinac i Kanađanin poginuli su jedne noći 1945. godine kada se njihov avion srušio u reku Peskvotenk. Njihova žrtva nije javno priznata a pogibija je bila decenijama zaboravljena.

Predlog komisije je da na spomeniku budu tri skulpture - sovjetskog, američkog i britanskog avijatačara.

Elizabet siti osnovan je 1793. godine i danas ima oko 18.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije