Svijet

Sjeverna Koreja: Imamo moćno nuklearno oružje, odbićemo svaki napad

Sjeverna Koreja: Imamo moćno nuklearno oružje, odbićemo svaki napad
Foto: Arhivska fotografija | Sjeverna Koreja: Imamo moćno nuklearno oružje, odbićemo svaki napad

ŽENEVA - Sjeverna Koreja upozorila je danas da ima "moćno i pouzdano" nuklearno oružje kojim može odbiti bilo kakav napad, a istovremeno je optužila SAD da raspoređuju vojne resurse u blizini te zemlje pod izgovorom da osiguravaju bezbjednost Zimskih olimpijskih igara, koje se održavaju u Južnoj Koreji.

"Ovo je opasan čin upropašćavanja trenutne pozitivne atmosfere u odnosima između dve Koreje... koji bi mogao da ponovo dovede do ekstremne faze sukoba", rekao je sjevernokorejski ambasador u UN u Ženevi Han Tae Song, govoreći na konferenciji o razoružanju, prenosi Rojters.

Američki ambasador za pitanja razoružanja Robert Vud rekao je da SAD neće priznati Sjevernu Koreju kao nuklearno naoružanu zemlju.

"Ako Sjeverna Koreja želi da se vrati i da bude u milosti međunarodne zajednice, ta zemlja zna šta treba da radi - treba da preduzme korake ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva", zaključio je američki ambasador.

CIA: Samoodbrana nije jedina svrha raketnog programa Sjeverne Koreje

CIA veruje da raketni program Sjeverne Koreje nema za svrhu samo samoodbranu, već - prisilu, rekao je danas direktor CIA Majk Pompeo, navodeći da bi naredni logičan korak Pjongjanga mogao biti razvijanje arsenala oružja i sposobnosti ispaljivanja većeg broja raketa.

Direktor CIA je upozorio da je Sjeverna Koreja "sve bliža" sposobnosti da Amerikance dovede u opasnost svojim nuklearnim raketama, i ocijenio da se sjevernokorejski lider Kim Džong-un neće smiriti dok ne bude mogao da zaprijeti istovremenim višestrukim nuklearnim napadima na SAD, prenosi AP.

CIA smatra, naveo je Pompeo, da Kim nuklearno oužje neće upotrebiti samo da bi ostao na vlasti, već i da bi zaprijetio ponovnim ujedinjenjem podijeljenog Korejskog poluostrva pod svojim totalitarnim režimom.

"Sjeverna Koreja je sve bliža sposobnosti da Ameriku dovede u opasnost. Želim da svi shvate da marljivo radimo kako bismo obezbijedili da za godinu dana mogu ponovo da vam kažem da ih više mjeseci dijeli od te sposobnosti. Taj vremenski okvir nije statičan", istakao je Pompeo, govoreći na američkom institutu "Enterprajz" (Enterprise).

On ipak ne smatra da će sjevernokorejski napad na SAD uslijediti u bliskoj budućnosti, i ističe da će američki predsjednik Donald Tramp učiniti sve što može kako bi izbjegao vojnu akciju protiv Pjongjanga.

"Mnogo se napora ulaže u cijeloj američkoj vladi kako bi se obezbijedilo da Amerikanci ne moraju da se osjećaju ugroženo. Vidjeli smo šta se dogodilo na Havajima. To je imperativ - američki nacionalni imperativ - da mi kao obavještajna agencija dostavljamo informacije našim visokim liderima kako bi oni mogli da riješe ovo pitanje na način koji će američkom narodu ići u korist", rekao je direktor CIA.

Predsjednik Tramp je, ukazao je Pompeo, fokusiran na diplomatsko rješenje krize, ali CIA radi na tome da mu pruži niz drugih opcija.

Pompeo je danas istakao i da je ključni rizik dopuštanja Sjevernoj Koreji da razvija svoj nuklearni i raketni program - širenje nuklearnog oružja na druge zemlje, preneo je Rojters.

Ranije ovog mjeseca, stanovnici Havaja bili su u panici nakon lažne uzbune na napad balističkom raketom.

Sjeverna Koreja upozorila je danas da ima "moćno i pouzdano" nuklearno oružje kojim može odvratiti bilo kakav napad, a istovremeno je optužila SAD da raspoređuju vojne resurse u blizini te zemlje pod izgovorom da osiguravaju bezbjednost Zimskih olimpijskih igara, koje se održavaju u Južnoj Koreji.

"Ovo je opasan čin upropašćavanja trenutne pozitivne atmosfere u odnosima između dvije Koreje... koji bi mogao da ponovo dovede do ekstremne faze sukoba", rekao je sjevernokorejski ambasador u UN u Ženevi Han Tae Song, govoreći na konferenciji o razoružanju, prenosi Rojters.

Američki ambasador za pitanja razoružanja Robert Vud rekao je da SAD neće priznati Sjevernu Koreju kao nuklearno naoružanu zemlju.

"Ako Sjeverna Koreja želi da se vrati i da bude u milosti međunarodne zajednice, ta zemlja zna šta treba da radi - treba da preduzme korake ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva", zaključio je američki ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije