Svijet

Sjeverna Koreja najavila jačanje "nuklearne moći"

 Sjeverna Koreja najavila jačanje "nuklearne moći"
Sjeverna Koreja najavila jačanje "nuklearne moći"

SEUL - Sjeverna Koreja je najavila danas kako će pojačati svoju "nuklearnu moć" u odgovoru na neprijateljsku politiku Vašingtona, ističući da je očigledno kako SAD namjeravaju da izvrše invaziju na tu zemlju pod izgovorom njenog kršenja ljudskih prava.

Neke zemlje članice UN apelovale su u četvrtak na Savjet bezbjednosti da razmotri izvođenje Sjeverne Koreje pred Međunarodni krivični sud zbog zločina protiv humanosti, na osnovu izvještaja UN objavljenog u februaru, prenosi Rojters.

Pošto je namjera SAD da izvrši invaziju na Sjevernu Koreju postala očigledna "ideja denuklearizacije Korejskog poluostrva više nije validna", saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje za agenciju KCNA.

On je dodao kako će napori da se ojača odbrambena vojna moć Sjeverne Koreje biti udvostručena.

Pomenuto istraživanje UN situacije u Sjevernoj Koreji rezultiralo je izvještajem o raširenim zloupotrebama, uključujući zatvoreničke logore, sistematska mučenja, izgladnjivanja i  ubijanja, koje se mogu porediti sa zlodjelima iz nacističke ere.

Malo je vjerovatno da bi to moglo da dovede do reagovanja Međunarodnog krivičnog suda jer bi Kina najvjerovatnije upotrebila veto kako bi to spriječila.

Sjeverna Koreja je dosad izvela tri nuklearne probe, a vjeruje se da raspolaže materijalom za dvanaestak atomskih bombi, ali da još ne raspolaže tehnologijom za instaliranje nuklearnih glava na krstareće rakete.

Neimenovani portparol ministarstva spoljnih poslova nije pomenuo nalaze američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) kako Sjeverna Koreja stoji iza sajber napada na Soni pikčers.

Taj studio je otkazao prikazivanje komedije o ubistvu sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una, nakon što su najveći lanci bioskopa odbili da ga prikazuju zbog prijetnji hakera.

Sjeverna Koreja je kritikovala planirano prikazivanje tog filma kao "čin rata", ali je jedan njen diplomata u UN negirao tvrdnje da ova zemlja ima ikakvog udjela u sajber napadu na Soni pikčers.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije