Svijet

Sjeverna Koreja potvrdila lansiranje nove ture raketa

Sjeverna Koreja potvrdila lansiranje nove ture raketa
Sjeverna Koreja potvrdila lansiranje nove ture raketa

SEUL - Sjeverna Koreja saopštila da je uspješno testirala novi tip krstareće rakete zemlja-more koja bi mogla da pogodi svaki "neprijateljski" zemlja bila napadnuta.

Time je potvrdila da su ispaljene rakete koje je Južna Koreja detektovala juče.

Testiranje koje je obavljeno juče je peti test za mjesec dana i nadgledao ga je sjevernokorejski lider Kim Džong Un, javila je zvanična agencija KCNA.

Test je obavljen manje od nedjelju dana od kada su dodatno pojačane međunarodne sankcije Pjongjangu kao odgovor na nedavne sjevernokorejske probe balističkih raketa.

"Lanisrane krstareće rakete su tačno detektovale ploveće mete u Korejskom istočnom moru", navela je sjevernokorejska novinska agencija KCNA koristeći korejsko ime za Japansko more gdje su američki nosači aviona sproveli pomorske vježbe prošle nedjelje.

U vježbama završenim 3. juna učestovali su američki nosači aviona USS Karl Vinson i USS Ronald Regan, još deset američkih brodova i dva japanska broda.

Kako navodi agencija Frans pres, SAD sve više pokazuju snagu u tom regionu posebno sa dolaskom u utorak u južnokorejsku luku Busan nuklearne podmornice USS Šejen, plovola od 6.900 tona čija je matična luka Perl Harbor.

Svojim testiranjem Sjeverna Koreja je poslala poruku da će nastaviti program razvoja oružja koji je uznemirio njene susjede i Vašington.

Prema vojsci Južne Koreje, Sjeverna Koreja je juče ispalila nekoliko projektila sa svoje istočne obale i oni su letjeli oko 200 kilometara prije nego što su pali u vodu između Korejskog poluostrva i Japana.

Lansiranje je obavljeno samo nekoliko dana pošto su američki nosači aviona napustili te vode posle zajedničkih vežbi sa južnokorejskom ratnom mornaricom.

Raketne probe Sjeverne Koreje predstavljaju težak izazov za novog južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina koji je izrazio želju da se približi Sjeveru. Severna Koreja koja bi mogla da ima funkcionalnu interkontinentalnu balističku raketu s nuklearnom bojevom glavom za nekoliko godina takođe predstavlja možda najhitniji spoljnopolitički problem za administraciju predsednika SAD Donalda Trampa, navodi agencija AP.

Sjeverna Koreja testiranjem oružja ima za cilj da se izgradi nuklearni i raketni program koji može da se suprotstavi, kako Sjevernokorejci vide, američkim i južnokorejskim neprijateljstvima, ali analitičari takodje smatraju da je to način da jasno pokažu svoje političke zahteve Vašingtonu i Seulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije