Svijet

Škola zatvorena zbog kriminala i nasilja

Škola zatvorena zbog kriminala i nasilja
Škola zatvorena zbog kriminala i nasilja

Srednja škola koja se nalazi u predgrađu Malmea zatvorena je nakon što je Sindikat nastavnika odlučio da je riječ o suviše opasnom mjestu kako po učenike tako i po nastavnike, a sve zbog talasa nasilja i kriminala koji je u posljednje vrijeme zahvatio ovu školu.

Nasilje, prijetnje te prisutnost okorjelih i osuđivanih kriminalaca postali su stvarnost za školu "Varner Rydén", koja se nalazi u Rozengardu, predgrađu Malmea poznatom po nasilju. Upravo zbog toga su vlasti bile primorane da zatvore školu.

"Nasilje, prijetnje, verbalno zlostavljanje. Sve ovo je bilo prisutno u školi, a da ne spominjem probleme sa učenicima iz drugih škola", kaže Hans Nilson, predstavnik gradske vlasti Malmea.

Dalja sudbina učenika i nastavnika je neizvjesna.

"Učenici su obaviješteni o zatvaranju škole. Međutim, još nije jasno gdje će nastaviti obrazovanje", kaže on.

Katarina Nivhede iz Sindikata profesora i predavača Malmea dodaje da su česte tuče i nasilje među učenicima glavni razlog zatvaranja škole, jer više nisu mogli garantovati bezbjednost drugim učenicima.

"Tuče među učenicima su bile svakodnevne, to se više nije moglo kontrolisati", rekla je ona.

Međutim, ova novonastala situacija zapravo je posljedica zatvaranja škole u susjedstvu prošle jeseni, odakle su i prebačeni svi učenici. Nakon što su učenici prešli u novu školu, sa sobom su ponijeli i svoje sukobe.

Hans Nilson kaže da je uprava škole nastojala već mjesecima normalizovati situaciju, ali da je stanje bivalo sve gore i gore, tako da je zatvaranje škola bila jedina opcija:

"Neki od učenika su pravili takve probleme da profesori jednostavno nisu mogli da ih riješe", rekao je Nilson. Iz gradske uprave Malmea najavili su da će unajmiti zaštitarsku kompaniju kako bi školsko okruženje bilo što bezbjednije, ali škola do daljeg ostaje zatvorena. Nilson je dodao da će neki učenici najvjerovatnije biti suspendovani, ako škola ponovo bude otvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije