Svijet

Škoti dobijaju veću autonomiju

Škoti dobijaju veću autonomiju
Škoti dobijaju veću autonomiju

LONDON - Glavne britanske političke stranke postigle su, kako navode, istorijski dogovor o većoj autonomiji Škotske u pokušaju da zadovolje razočarane građane koji su izgubili na referendumu o osamostaljenju prije dva mjeseca.

Dogovor, koji je predstavljen danas, biće primijenjen tek poslije opštih izbora u Velikoj Britaniji sljedeće godine.

Riječ je o najvećem transferu ovlaštenja na Škotsku sa Ujedinjenog Kraljevstva od kada je 1999. osnovan škotski parlament, prenosi Rojters.

Među novim mjerama su pravo Škotske da određuje poresku stopu na prihode, određeni uticaj na socijalna ulaganja, kao i pravo na način biranja i rada škotskog parlamenta i ostalih političkih struktura.

Škotska će dobiti sredstva od poreza koji naplaćuje uz usaglašavanje sa politikom trošenja koju trenutno određuje London. Škotska će dobiti i veća prava u oblasti zaduživanja, iako će za to biti potreban dogovor s britanskom vladom.

Britanski vladajući konzervativci i liberali, te opozicioni laburisti obećali su uoči referenduma da će dati veća ovlaštenja Škotskoj, kako bi pojačali podršku javnosti očuvanju zajedničke države.

Robert Smit, član gornjeg doma britanskog Parlamenta, rekao je u Edinburgu da će ovaj dogovor omogućiti škotskom pralamentu da bude uticajniji, autonomniji i da ima veću odgovornost.

Premijer Dejvid Kameron izjavio je da je zadovoljan postignutim dogovorom i naglasio da je vlada "ispunila obećanje" dato škotskom narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije