Svijet

Škoti odbacili nezavisnost

Škoti odbacili nezavisnost
Škoti odbacili nezavisnost

EDINBURG - Škotski glasači su na referendumu odbacili nezavisnost, pokazuju danas objavljeni rezultati referenduma o ovom pitanju.

Broj onih koji su se izjasnili protiv nezavisnosti premašio je 50 odsto ukupnog broja građana koji su izašli na referendum, što znači da opcija za nezavisnost ne može pobijediti.

Protiv nezavisnosti Škotske glasalo je oko 55 odsto građana, a 45 odsto je podržalo tu ideju.

Na osnovu prebrojavanja glasova u 30 od 32 administrativne jedinice, pristalice ostanka Škotske u sastavu Velike Britanije su u vođstvu sa 1.877.252 glasova prema 1.512.688 glasova, prenio je Bi-Bi-Si.

Za pobjedu je potrebno 1.852.828 glasova.

Prvi ministar Škotske Aleks Salmond izjavio je da prihvata poraz.

"Važno je reći da je naš referendum bio dogovoren i usaglašen proces i da je većina u Škotskoj u ovom trenutku odlučila da Škotska ne postane nezavisna država", rekao je Salmond.

On je dodao da "prihvata presudu naroda" i pozvao čitavu Škotsku da "prihvati demokratsku presudu naroda Škotske".

Salmond je pozvao unionističke partije da ispune obećanja o davanju većih ovlaštenja škotskom parlamentu.

Potpredsjednik britanske vlade Nik Kleg rekao je da odbacivanje nezavisnosti Škotske na referendumu predstavlja signal za veću ustavnu reformu širom Velike Britanije.

Kameron pozvao na nacionalno jedinstvo

Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je danas da je oduševljen što će Velika Britanija ostati cjelovita i pozvao na nacionalno jedinstvo, nakon što su Škoti na referendumu odbacili nezavisnost.

On je rekao da će do januara biti objavljen nacrt zakona o jačanju ovlaštenja Škotske.

Kameron je saopštio da će Škotska nacionalna partija /SNP/ učestvovati u razgovorima o prenosu dodatnih ovlaštenja na Škotsku.

"Upravo sam razgovarao sa liderom SNP Aleksom Salmondom i čestitao mu na dobroj borbi u kampanji. Oduševljen sam što će SNP učestvovati u razgovorima o dodatnom prenosu ovlaštenja", napisao je Kameron na "Tviteru".

 NATO zadovoljan  

BRISE - Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse /NATO/ Anders Fog Rasmusen pozdravio je danas saopštenje britanskog premijera Dejvida Kamerona u kojem je rekao da će Britanija ostati jedinstvena nakon što su Škoti na referendumu odbacili nezavisnost.

"Velika Britanija je jedan od osnivača NATO-a i uvjeren sam da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje imati vodeću ulogu u očuvanju snage naše Alijanse", rekao je Rasmusen.

On je dodao da pozdravlja Kameronovo saopštenje da će "Velika Britanija i dalje biti jedinstvena zemlja".

SAD i ostali saveznici iz Alijanse ranije su izrazili zabrinutost da bi raspad Britanije, čije su nuklearne snage smještene u Škotskoj, oslabio ovu veoma važnu članicu NATO-a. 

Šulc osjeća olakšanje

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da osjeća olakšanje nakon rezultata referenduma održanog u Škotskoj.

"Priznajem, osjećam olakšanje zbog rezultata izbora", rekao je Šulc njemačkom radiju, prenio je AFP.

"Sljedeći put kada se sastanem sa (britanskim premijerom) Dejvidom Kameronom, rećiću mu da ja volim Veliku Britaniju u ujedinjenoj Evropi", rekao je Šulc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije