Svijet

Škoti opet na referendumu?

Škoti opet na referendumu?
Škoti opet na referendumu?

EDINBURG - Škotski premijer Nikola Sturdžen izjavila je da bi eventualan pozitivan ishod referenduma o izlasku Britanije iz EU mogao da opravda održavanje drugog referenduma o nezavisnosti Škotske, piše britanski dnevnik "Tajms".

Ona je odbila da odbaci mogućnost održavanja drugog referenduma o nezavisnosti nakon parlamentarnih izbora u Škotskoj naredne godine.

Međutim, ona je naglasila da će biti potrebna "promjena okolnosti" kako bi se opravdalo održavanje referenduma o nezavisnosti i kao primjer je ukazala na plebiscit o članstvu u EU, koji je predložila Konzervativna stranka britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Juče je objavljen i predizborni program Škotske nacionalne partije /SNP/, na čijem je čelu Sturdženova, u kojem se navodi da se ta stranka neće samo boriti za jačanje Škotske već i da će iskoristiti svoj uticaj za donošenje "realne i pozitivne promjene" običnim građanima širom Britanije.

Podrška javnosti SNP-u je u porastu i rezultati predizbornih anketa pokazuju da bi nakon izbora u maju u britanskom Parlamentu mogao biti rekordan broj škotskih nacionalista. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije