Svijet

Škotski sindrom plaši Brisel

BRISEL - Moguća nezavisnost Škotske u Evropi izaziva strah da bi to moglo podstaći i druge separatističke pokrete, u vrijeme kada su ugroženi jedinstvo i granice Starog kontinenta, navode analitičari.

Nacionalisti od Katalonije do Flandrije nestrpljivo čekaju referendum u Škotskoj 18. septembra, a u Briselu vlada nervoza zbog mogućnosti raspada tako velikog člana poput Britanije.

Strahovanja od širenja separatističkih težnji dopire i do istočne granice EU, gdje baltičke države vjeruju da bi Moskva mogla da podrži težnje ruskih građana, ukoliko zatraže veću autonomiju.

Stručnjaci smatraju da bi EU  mogla da oteža pristup nezavisnoj Škotskoj,ali bi  na kraju, ipak, dozvolila njen ulazak evropski blok.

Analitičar Pablo Kalderon-Martinez sa Kraljevskog koledža u Londonu smatra da bi EU bila u veoma teškoj situaciji, ukoliko bi Škotska postala nezavisna.

Španija je protiv planova Katalonije da ostvari nezavisniost, ali je separatistički pokret krajem prošle sedmice privukao skoro dva miliona ljudi na ulice Barselone. 

Osjetljiv je i region Baskije između Francuske i Španije.

"Pariz i Madrid bili su devedesetih godina prošlog vijeka protiv raspada bivše SFRJ i najvjerovatnije će koristiti svoj uticaj u EU da se primjer Škotske ne iskoristi u Kataloniji", smatra Kalderon-Martinez. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije