Svijet

Slovačka preuzima predsjedavanje EU od Holandije

Slovačka preuzima predsjedavanje EU od Holandije
Slovačka preuzima predsjedavanje EU od Holandije

BRATISLAVA - Slovačka danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom od Holandije.

AP prenosi da je slovačko predsjedavanje rješeno da EU pomogne da se ponovo poveže sa svojim građanima i da se proces odlučivanja vrati u ruke nacija Evrope u trenutku kada je EU još uvijek pod utiskom britanskog glasanja za izlazak iz Unije.

Slova;ki premijer Robert Fico izjavio je juče, uoči početka predshedavanja, da o budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dvuhe ili tri moćne članice.

Ova izjava uslijedila je nakon što su Njemačka, Francuska i Italija u ponedjeljak održale sastanak kako bi razmotrile rezultate referenduma u Velikoj Britaniji. Prije toga, održan je i sastanak ministara spoljnih poslova država osnivača EU, među njima i zemalja Beneluksa, prnosi Rojters.

"O budućnosti EU se više ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice poslije 2004. godine", rekao je Fico.

Slovačka i druge zemlje članice Višegradske grupe - Poljska, Češka i Mađarska, zalažu se za to da se da se više moći prebaci na prestonice, a umanji uloga Evropske komisije.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak dodao je da među državama - članicama postoji osjećaj da ponekad postignu dogovor o nečemu, a onda EK izađe sa prijedlozima koji to ne odražavaju.

"Ako naši građani sve manje i manje razimiju šta radi EU to je onda zato što su institucije previše prisutne, a zemlje - članice premalo", rekao je Lajček.

Lajčak je rekao da bi prihvatio svaku odluku koja bi potrla glasanje u Britaniji, ali je Fico priznao da je to realnost.

"Britanci su reagovali na evropsku politiku. Niko nema prava da bude ljut na britanske glasače", rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije