Svijet

Službenici odgovorni za rasističke mejlove

Službenici odgovorni za rasističke mejlove
Službenici odgovorni za rasističke mejlove

FERGUSON - Jedan službenik policije u Fergusonu je otpušten, a dvojica gradskih službenika su upućena na prinudno odsustvo nakon što je utvrđeno da su odgovorni za slanje mejlova rasističke sadržine, saopštio je gradonačelnik Džejms Nouls.

Ova odluka je uslijedila posle objavljivanja izvještaja Ministarstva pravde na 100 strana o postojanju sistemske rasne diskriminacije u redovima policije u Fergusonu.

Prema riječima gradonačelnika, Ferguson mora da učini više u suzbijanju rasizma.

U izvještaju Ministarstva navedeni su rasistički mejlovi koje su slali gradski službenici u Fergusonu kao primjer kulture koja podstiče diskriminaciju.

Takođe se kaže da nema naznaka da su zaposleni na višim funkcijama tražili od pomenutih službenika da prestanu da šalju takve mejlove niti da su oni prijavljeni.

U jednom od takvih mejlova, napisanom nakon izbora Baraka Obame za predsjednika u novembru 2008. godine, postavlja se pitanje "koji crnac ima stalan posao četiri godine".

A u mejlu iz 2011. godine Obama je prikazan kao šimpanza, navodi "Russia Today".

Povodom navoda federalnih službi, državni tužilac Erik Holder je ocijenio da je "veoma zatrovana atmosfera" između policijskih službenika Fergusona i žitelja afroameričkog porijekla postojala i prije smrti Majkla Brauna (18).

Nenaoružanog tinejdžera ubio je policajac Daren Vilson nakon čega su u gradu i širom Amerike izbili višenedjeljni nemiri.

"Nije teško zamisliti kakoje jedan tragični incident pretvorio Ferguson u bure baruta", naveo je Holder.

Nekoliko sati po objavljivanju izvještaja, ispred sjedišta policije u ovom gradu okupili su se demonstranti, a tokom protesta su uhapšene dvije osobe, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije