Privreda

Smanjiti stopu nezaposlenosti

Smanjiti stopu nezaposlenosti
Smanjiti stopu nezaposlenosti

SARAJEVO - Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić i ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson istakli su da svi nivoi vlasti u BiH moraju dati puni doprinos da bi došlo do smanjenja stope nezaposlenosti od 27,5 odsto, koja je jedna od najvećih u regionu i trenutno najveći problem ekonomije BiH.

"Neophodno je provesti sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja za podsticanje investicija koje sa sobom nose nova radna mjesta, a investitori moraju imati i političku i sigurnost poslovnog okruženja, jer bez toga neće biti investiranja", istakao je Kozarić, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Ferguson i Kozarić razgovarli su i o makroekonomskim pokazateljima za 2014. godinu.

"Iza nas je izuzetno teška godina, zbog čega smo značajno redukovali naše inicijalne prognoze, ali sama činjenica da smo godinu ipak završili s rastom bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 0,7 odsto, te da u ovoj godini očekujemo stopu rasta BDP-a od 2,5 odsto i stopu rasta industrijske proizvodnje od pet odsto daje razloga za blagi optimizam", rekao je guverner Centralne banke BiH.

Britanski ambasador potvrdio je da sveobuhvatna reforma poslovnog okruženja mora biti prioritet vlasti, ali da proces implementacija mora biti proveden smišljeno i pažljivo radi održavanja balansa između prihodovne i rashodovne strane.

"Javnost mora biti adekvatno informisana o svim koracima i njihovim značenjima, jer procesi reforme se često dotiču socijalno osjetljivih stvari i moramo biti sigurni da javnost razumije značenje svake preduzete aktivnosti i njenog cilja", naveo je Ferguson, koji je još jednom potvrdio da će Vlada Velike Britanije i dalje podržavati BiH na njenom evropskom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije