Svijet

Snažni tajfun "Sudelor" prijeti Japanu i Tajvanu

Snažni tajfun "Sudelor" prijeti Japanu i Tajvanu
Snažni tajfun "Sudelor" prijeti Japanu i Tajvanu

TOKIO - Najsnažnija oluja ove godine mogla bi ove nedjelje da pogodi Japan i Tajvan, a približava im se brzinom od 350 kilometara na sat.

Tajfun “Sudelor“ je već pogodio grupu malih ostrva u Tihom okeanu, a pretpostavlja se da će do kopna stići u četvrtak.

Tropska oluja je u nedjelju prohujala kroz grupu ostrva pod nazivom Sjeverni Marijani, koji se nalaze 2.500 kilometara od Filipina, a osim materijalne štete nije bilo ljudskih žrtava.

Oluja se kreće brzinom većom od 350 kilometara na sat i snažnija je od ciklona “Pem“. U do sada najsnažnijoj oluji ove godine na ostrvu Vanuatu pre pet mjeseci stradalo je 15 ljudi.

“Sudelor“ je u ponedjeljak dostigao brzinu veću od 241 kilometar na sat, čime je postao peti supertajfun ove godine.

“Vidio sam prevrnute automobile, otkinute krovove...“, rekao je za AFP šef američkog Crvenog krsta u Sajpanu, administrativnom središtu Sjevernih Marijanskih ostrva.

U međuvremenu, Centralni meteorološki biro Tajvana je naveo da je prerano reći da je cijela zemlja u opasnosti od tajfuna, koji može da promeni smjer, međutim, svakako će proći sjeveroistokom zemlje, gdje se nalazi i prestonica, Tajpej.

U trenutku kontakta sa kopnom, oluja bi iz kategorije pet mogla da se “vrati“ na kategoriju četiri ili čak tri, što bi značajno smanjilo njenu snagu, kao i štetu koju bi mogla da pričini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije