Svijet

Snijeg paralisao Evropu, haos na aerodromima

Snijeg paralisao Evropu, haos na aerodromima
Foto: Tanjug/AP | Snijeg paralisao Evropu, haos na aerodromima

LONDON, BERLIN -- Dok je kod nas vjetrovito vrijeme, sa snježnim nevremenom bore se u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Otkazano na stotine letova. Narandžasti meteoalarm i u Francuskoj.

Letovi su otkazivani ili odlagani širom Velike Britanije i Njemačke. Kako prenosi britanski "Indipendent", stotine letova je otkazano ka i sa aerodroma Hitrou i Stansted u Londonu, aerodroma u Birmingemu i aerodroma Ist Midlands u Lesterširu. Aerodromi Stansted i Luton su u prvoj polovini dana bili zatvoreni.

Nevrijeme u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama je izazvalo velike probleme za desetine hiljada putnika.

I u Njemačkoj su zabilježeni problemi u avio-saobraćaju, a prema riječima portparola aerodroma u Frankfurtu, više od 300 letova je otkazano, a stotine odloženo zbog snijega i leda koji su blokirali piste na tom najvećem njemačkom aerodromu.

Oko 330 letova je otkazano do 17 časova nakon što su jak snijeg i temperature ispod nule pogodile region oko finansijske prijestonice Njemačke, rekao je portparol firme "Fraport" koja upravlja aerodromom za AFP, prenose njemački mediji.

Vlasti departmana Pa-de-Kale u Francuskoj, gdje je zbog jakog vjetra izdato narandžasto meteorološko upozorenje, saopštile su da se trajekt, koji je prevozio više od 300 ljudi, nasukao pod udarima olujnog vetra u Kaleu, na sjeveru zemlje, ali da niko nije povrijedjen.

Na trajektu se u trenutku nezgode nalazilo ukupno 316 ljudi, među kojima 208 putnika, precizirale su gradske vlasti.

Brod za Dover u Britaniji, koji je isplovio u 11:35 sati, udario je u pasarelu dok je manevrisao izlazeći iz luke u Kaleu, zbog čega se okrenuo ka drugom dijelu luke i tu se nasukao, navode francuski mediji pozivajući se na portparola kompanije u čijem je vlasništvu trajekt.

Brojni letovi otkazani su danas zbog snijega na briselskom aerodromu, čiji su zvaničnici savjetovali putnike da ne dolaze na aerodrom do daljeg. Ured briselskog aerodroma preporučio je putnicima da ne dolaze na aerodrom zbog jakih snježnih padavina i otkazivanja letova, navodi se u saopštenju.

Za sada je kasnilo 90 letova a 50 je otkazano, javila je agencija Belga i dodala da situaciju na pistama otežava smanjena vidljivost zbog snijega koji i dalje pada.

Briselski aerodrom se često koristi kao tranzitni aerodrom za dalje letove, i jedan je od najfrekventnijih aerodroma u Evropi, zajedno sa onima u Londonu, Parizu i Frankfurtu.

U Portugaliji i Španiji duvaju vjetrovi orkanske jačine i tamomnje vlasti takođe su izdale upozorenje za građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije