Svijet

Snimci iz kokpita ruskih lovaca prikazuju precizne pogotke u srce ID (VIDEO)

Snimci iz kokpita ruskih lovaca prikazuju precizne pogotke u srce ID (VIDEO)
Snimci iz kokpita ruskih lovaca prikazuju precizne pogotke u srce ID (VIDEO)

Ruski borbeni avioni četvrti uzastopni dan sprovode vazdušne napade u Siriji i gađaju glavna uporišta Islamske države (IS), saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, nakon medijskih izveštaja da Moskva zapravo gađa položaje sirijskih pobunjenika.

- Tokom nekoliko ruskih napada na pozicije IS zapadno od grada Raka tokom noći u tom gradu su se čule eksplozije - rekao je šef Opservatorije Abdel Rahman za agenciju Frans pres.

Raka je od 2013. defakto "prestonica" ekstremističke grupe IS. U ruskim vazdušnim udarima u provinciji Raka je u četvrtak poginulo 12 džihadista, saopštila je Opservatorija, nakon što se Moskva našla pod optužbama Vašingtona da navodno cilja pozicije umerenih pobunjenika, odnosno protivnika sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Rusija je pre tri dana pokrenula vojne operacije protiv IS u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je da je ruska agresivna vojna kampanja podrške Asadu "recept za katastrofu", dodajući da Moskva ne pravi razliku izmedju IS i umerene opozicije u Siriji koja želi odlazak Asada sa vlasti.

Koalicija zemalja predvođena Amerikom bombarduje pozicije IS od septembra prošle godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije