Svijet

Španski sud poništio proglašenje nezavisnosti Katalonije; Oglasio se i Pudždemon

Španski sud poništio proglašenje nezavisnosti Katalonije; Oglasio se i Pudždemon
Foto: Arhivska fotografija | Španski sud poništio proglašenje nezavisnosti Katalonije

MADRID - Španski ustavni sud poništio je danas katalonsku deklaraciju o nezavisnosti, kaže portparol suda.

Juče je državni tužilac predložio podizanje optužnica protiv katalonskih lidera. Vjeruje se da se Karles Pudždemon nalazi u Briselu.

Španska državna policija vrši danas pretres u sjedištu katalonske regionalne policije u okviru istrage o sprovođenju zabranjenog referenduma o nezavisnosti 1. oktobra, rekao je policijski portparol.

"Vršimo inspekciju u vezi sa komunikacijama `Mosos eskuadre` na dan nelegalnog referenduma 1. oktobra", rekao je policijski portparol agenciji AFP.

On je dodao da se pretresi obavljaju u policijskom štabu u Sabadelu, gradu u Kataloniji, i ostalim kancelarijama.

Pudždemon se javio iz Belgije: Izlazimo na izbore, pobijedićemo

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon rekao je u Belgiji da će izaći na izbore i dati odgovor španskoj vlasti i cijeloj međunarodnoj zajednici. On je rekao da u Belgiji nije tražio azil.

„Tako ćemo rješavati sukobe, na demokratski način. Izaći ćemo na izbore sa svom svojom snagom. Poštovaćemo rezultate izbora bez obzira na rezultat. Želim da postavim pitanje hoće li španska država poštovati rezultate izbora ili ne. Insistiram na pitanju španskoj vladi da li su spremni da prihvate rezultate izbora“, rekao je Pudždemon.

On je dodao da je dio njegovog kabineta došao u Brisel „na neodređeno vrijeme“.

„Poručujem EU sljedeće: Morate da shvatite da je borba Katalonaca za nezavisnost borba za demokratiju, slobodu govora, nenasilja. To je borba protiv stava španske vlade koju oebilježava nasilje i nedijalog. Oni šalju ljude stavljaju u zatvor. Svi će u Evropi platiti cijenu“, rekao je Pudždemon.

On je Kataloncima poručio da moraju da budu spremni na dug proces.

„Nećemo odustati od svog projekta. Idemo dalje na miran način. To je naše oružje, to će biti temelj naše pobjede“, rekao je Pudždemon.

Pol Bekert, belgijski advokat smijenjenog predsjednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, koji je sa članovima kabineta otpuštenim po odluci španske vlade doputovao juče u Brisel, izjavio je za Rojters da će Pudždemon danas održati konferenciju za medije i da će „narednih nedjelja“ zajedno odlučiti da li će Pudždemon zatražiti politički azil u Belgiji.

Advokat je naveo da njegov klijent, za kojeg Rojters navodi da još zvanično nije viđen u Belgiji, razmatra traženje azila, ali da nije izvjesno da će se to i desiti.

„Još uvijek nismo odlučili. Imamo puno vremena da odlučimo. Vidjećemo narednih nedjelja šta ćemo učiniti“, rekao je Bekert.

Rojters navodi da je ovaj advokat, koji se ljudskim pravima bavi više od 40 godina, izjavio da bi za klijente mogao da prihvati druge katalonske lidere. Bekert je kazao da bi njegovo iskustvo u borbi protiv izručenja Madridu baskijskih separatista moglo da bude korisno, iako nova pravila EU otežavaju evropskim zemljama mogućnost odbijanja izručivanja ljudi drugim članicama EU kada je u pitanju ono što Bekert naziva "političkim" optužnicama.

„Ja dobro poznajem način na koji Španci reaguju. Poznajem njihovu psihologiju i njihov mentalitet“, tvrdi Bekert.

Pudždemonov advokat je kazao da je njegov klijent u Belgiju došao prije svega zato što je Brisel „prestonica Evrope“ i forum iz kojeg je moguće obratiti se svijetu.

Bekert je uputio optužbe na račun Madrida da zloupotrebljava sudske procese u Španiji zarad političkih ciljeva.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije