Svijet

Španskom Podemosu "rastu krila" poslije grčkog "ne"

Španskom Podemosu "rastu krila" poslije grčkog "ne"
Španskom Podemosu "rastu krila" poslije grčkog "ne"

MADRID - Manje od šest mjeseci pred parlamentarne izbore u Španiji, ishod referenduma u Grčkoj ohrabrio je lidere krajnje ljevičarske španske stranke Podemos, koji su trijumf grčkog "ne" pozdravili kao pobjedu demokratije, a takvu poruku su poslale i nove gradonačelnice Madrida i Barselone.

"Danas je u Grčkoj trijumfovala demokratija", napisao je na Twitteru lider Podemosa Pablo Iglesijas, koji važi za bliskog saveznika grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Na njegovu poruku nadovezao se još jedan visoki član radikalne ljevičarske španske stranke, Rafael Majoral, koji je juče bio u Grčkoj i opisao atmosferu po završetku glasanja: "Radost se osjeća u vazduhu u sjedištu Sirize".

Rezultat grčkog referenduma pozdravila je i Manuela Karmena (71), koja je prošlog mjeseca stupila na dužnost gradonačelnice Madrida sa platformom koju podržava Podemos, a koja se zasniva na protivljenju strogoj štednji.

"Niko ko vjeruje u demokratiju ne može da ospori rezultat jednog referenduma. Vladajmo slušajući", poručila je Karmena, takođe putem popularne društvene mreže, kada su počeli da pristižu prvi rezultati glasanja u Grčkoj.

U sličnom stilu je ishod grčkog referenduma pozdravila i njena koleginica Ada Kolau (41), koja je polovinom juna zvanično stupila na čelo drugog po veličini španskog grada, Barselone.

"Kao gradonačelnik Barselone, ja sam na strani grčke vlade i demokratske volje grčkog naroda", napisala je Kolauova na grčkom jeziku na svom nalogu na Twitteru.

Uz obećanje da će smanjiti svoje plate, zaustaviti izbacivanje vlasnika iz kuća zbog neotplaćenih hipoteka i ukinuti privilegije bogatih i slavnih, dvije ljevičarske gradonačelnice su zakletvu položile 13. juna, što je bio jedan od najvećih političkih zaokreta u Španiji tokom dugog niza godina.

Do smjene lidera u toj zemlji došlo je nekoliko nedjelja nakon što su dvije tradicionalno najveće španske stranke kažnjene na lokalnim izborima širom zemlje usljed nezadovoljstva građana zbog strogih mjera štednje i niza korupcionaških skandala.

Sada, nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore u Španiji, Podemos - koji se poput grčke Sirize protivi restriktivnim mjerama štednje - ima sve veću podršku birača, sudeći po najnovijim anketama.

Tako, prema najnovijim anketama lista "Pais", konzervativci premijera Marijana Rahoja vode sa 23 odsto podrške birača, slijede socijalisti sa 22,5 odsto, dok je Podemos na trećem mjestu sa 21,5 odsto podrške.

Na ishod jučerašnjeg glasanja u Grčkoj, Rahoj je reagovao tako što je pozvao da se danas održi hitan sastanak španskog Odbora za ekonomska pitanja.

Rahoj je uoči referenduma pozivao Grke da prihvate prijedloge stranih povjerilaca za finansijsko spasavanje zemlje, a njegova konzervativna vlada je nervozno pratila grčku dužničku sagu, upozoravajući da bi uticaj politike Sirize na špansku politiku mogao da omete oporavak španske privrede, navodi španska štampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije