Svijet

Spaseno više od 2.600 migranata u Italiji

Spaseno više od 2.600 migranata u Italiji
Spaseno više od 2.600 migranata u Italiji

RIM - Italijanska mornarica, u protekla 24 sata, pomogla je u spasavanju više od 2.600 migranata iz čamaca koji su pokušali da se domognu Evrope iz sjeverne Afrike, saopštila je italijanska obalna straža, ukazujući na trend povećanja broja ilegalnih prelazaka.

Oko 2.000 migranata spaseno je kod libijske obale iz 14 gumenih čamaca i jednog većeg broda u spasilačkim operacijama italijanske mornarice i obalne straže, medicinske organizacije za pomoć Ljekari bez granica i broda irske mornarice, navela je obalna straža.

Još 636 migranata spaseno je iz dva čamca u malteškim vodama, u operacijama u kojima su učestvovali malteški i italijanski brodovi, navodi se u saopćenju. Obalna straža nije pružila nikakvu informaciju o nacionalnoj pripadnosti spašenih ljudi.

Više od 31.000 migranata domoglo se Italije u čamcima do sada u ovoj godini, neznatno manje nego u istom periodu prošle godine. 

Humanitarne organizacije tvrde je morski put između Libije i Italije  trenutno glavna ruta za tražioce azila koji se kreću prema Evropi nakon sporazuma o migrantima između EU i Turske koji je dramatično usporio priliv ljudi prema Grčkoj.

Zvaničnici strahuju da će se broj onih koji pokušavaju da se domognu južne Italije povećati s poboljšanjem vremenskih uslova.

Više od 1,2 miliona arapskih, afričkih i azijskih migranata koji bježe pred ratom i siromaštvom ušlo je u Evropsku uniju od početka prošle godine.

Mnogi od onih koji pokušavaju da se domognu Italije otisnu se s obala Libije u trošnim ribarskim brodicama ili gumenim čamcima, ploveći prema italijanskom otoku Lampedusa, koji je u blizini Tunisa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije