Svijet

Spašeno više od 4.200 migranata

Spašeno više od 4.200 migranata
Spašeno više od 4.200 migranata

RIM - Italijanska obalska straža saopštila je da je koordinisala spasavanje više od 4.200 migranata koji su se brodovima prevozili preko Sredozemnog mora, a tokom akcije pronađeno je i 17 tijela.

Pozivi su upućeni juče sa 22 broda koji su, uglavnom, plutali u libijskim vodama, a li i duž južne italijanske obale.

U toku 24 časa spašeno je rekordnih 4.200 migranata. Do sada je u jednom danu najviše spašeno 3.791 lice u akciji koja je provedena 12. aprila, a 2. maja 3.690 ljudi.

"Sve se odvijalo u vreme kada su bili veliki talasi. Prethodnih nekoliko dana nije zabilježena nijedna akcija, a onda se odjednom pojavio veliki broj brodova", objasnio je za AFP portparol Međunarodne organizacije za migraciju u Italiji Flavio di Đakomo.

Italijanska obalska straža objavila je na "Tviteru" da su na tri gumena čamca pronašli 17 tijela i više od 300 migranata.

Iz informativne službe obalske straže nisu mogli da kažu od čega su umrli migranti na tim brodovima.

U jučerašnjoj akciji spašavanja učestvovala su četiri broda italijanske mornarice, brodovi obalske straže i granične policije, kao i njemački i irski vojni brodovi i drugi strani brodovi koji su angažovani u okviru evropske akcije "Triton".

Italijanska obalska straža je prethodno 28. maja spasila u Sredozemnom moru više od 700 migranata.

U Italiju je od početka godine stiglo više do 40.400 ilegalnih imigranata, dok je 1.770 muškaraca, žena i djece poginulo ili nestalo u pokušaju prelaska, prema posljednjim podacima Međunarodne organizacije za migraciju u kojima nije uvršten broj migranata koji su juče spašeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije