Svijet

Špigl: Zašto Angela Merkel ide samo do "pola puta"?

Špigl: Zašto Angela Merkel ide samo do "pola puta"?
Foto: N.N. | Špigl: Zašto Angela Merkel ide samo do "pola puta"?

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je objavila da će se povući sa mjesta predsjedsednice Hrišcansko-demokratske unije, ali da će ostati na mjestu kancelarke do isteka mandata 2021, međutim, "ova odluka nije dovoljna", ocjenjuje nedjeljnik Špigl.

"Poslije 18 godina provedenih na čelu Hrišćansko-demokratske unije Merkelova se povlači i to je dobar potez, ali zašto ide samo do pola puta? Zašto insistira da ostane kancelarka još tri godine?", navodi se u tekstu ovog lista.

Kada je odlučila da se još jednom kandiduje za mjesto kancelarke 2017. godine izgledala je umorno i ravnodušno, ali su se njene pristalice nadale da bi mogla biti protivteža američkom predsjedniku Donaldu Trampu i pravi lider liberalne demokratije širom svijeta, kao i da bi zajedno s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom mogla izvesti Evropu sa staze kojom je tada išla.

"I nije uspjela u tome. Ona više ne da ne igra važnu ulogu u međunarodnoj politici i Evropi, već je zapravo dio većeg problema – podjele između sjevera i juga, istoka i zapada", navodi njemački nedjeljnik.

Dodaje se da su vlade koje je vodila uradile dobar posao vođenja Njemačke kroz svejtsku finansijsku krizu, čišćenje budžeta i proširili su državu blagostanja, na primjer, uvođenjem minimalne zarade.

Njeno najveće delo, kako se navodi, humanitarna politika iskazana u odnosu prema izbjeglicama, ujedno je i njen najveći neuspjeh i to zbog činjenice da ona nije pripremila ni objasnila tu politiku, iako je dosta unaprijed znala da će u Njemačku dolaziti mnoge izbjeglice, prenosi B92.net.

Kada se ova godina završi, Merkelova će biti slab kancelar, kako u zemlji tako i na međunarodnom planu, a bez mesta na čelu partije, biće još slabiji kancelar.

Treba napomenuti da je jedan od kandidata za šefa partije Fridrih Merc, čovejk kome je upravo ona oduzela ulogu lidera konzervativne grupe u parlamentu. Dvije godine od tada napustio je politiku, tako da nije teško zaključiti da je njegova sadašnja kandidatura velikim dijelom podstaknuta željom za osvetom, navodi se u tekstu.

Isto važi i za Jensa Špana, još jednog kandidata za tu funkciju. Poznat je kao jedan od najglasnijih kritičara Merkelove unutar CDU i kao veliki protivnik njene politike prema izbjeglicama.

Kancelari sa stažom često misle da ostali još nisu sposobni da ih zamjene. Kada je Merkelova prvi put izabrana za kancelarku, mnogi su mislili da ni ona nije dorasla toj funkciji, ali je ubrzo pokazala da su pogriješili. Trebalo bi da se i sama sjeti toga i da se dostojanstveno povuče, navodi Špigl.

"Uprkos svemu što je učinila za Njemačku, zemlji više nije potrebna. Ona nije lider budućnosti", zaključuje nedeljnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije