Svijet

Spoljne snage učestvuju u protestima?

Spoljne snage učestvuju u protestima?
Spoljne snage učestvuju u protestima?

HONGKONG - Lider Hongkonga Leung Čun Jing optužio je "spoljne snage" za učešće u protestima, koji traju već tri sedmice u tom gradu.

U televizijskom intervjuu, Leung je istakao da su protesti, koji su već tri sedmice paralizovali dijelove Hongkonga, izvan kontrole organizatora.

Kineski zvaničnici često su upozoravali na strano miješanje u Hongkongu, dok su državni mediji optuživali Zapad za podsticanje protesta.

Najteža politička kriza u Hong Kongu od 1997. godine, kada je Britanija predala Kini kontrolu nad ovim gradom, ulazi u četvrtu sedmicu i nema naznaka o pronalaženju rješenja, uprkos dvočasovnim razgovorima zakazanim za 21. oktobar između predstavnika vlasti i lidera studentskih protesta.

Peking je sugerisao da ne postoji namjera za izmjenu odluke da na izborima za guvernera Hongkonga 2017. godine mogu izaći samo odobreni kandidati.

Demonstranti, koji traže slobodne izbore 2017. godine u Hongkongu i ostavku aktuelnog lidera Leung Čun Jinga, blokirali su glavne saobraćajnice sa obje strane luke, što je izazvalo negodovanje brojnih stanovnika grada, posebno vozača i putnika javnog prevoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije