Svijet

Spremno više od 17 hiljada atomskih bombi

Spremno više od 17 hiljada atomskih bombi
Spremno više od 17 hiljada atomskih bombi

ŠTOKHOLM - U svijetu trenutno postoji 17.265 atomskih bojevih glava - tvrde vojni analitičari i upozoravaju da njihov broj stalno raste, a posebno na Srednjem i Dalekom istoku.

Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) iz Štokholma navodi da su Kina, Indija i Pakistan sve marljiviji u popunjavanju svog nuklearniog arsenala.

Stručnjaci procjenjuju da Kina sada ima 250 nuklearnih bojevih glava, dok se prošle godine smatralo da ih je 240.

SIPRI ističe se da su podaci iz Kine netransparentni, te da se tek indirektno može procijeniti koliko je Peking povećao količinu atomskog naoružanja.

Kina rado pokazuje na paradama svoje oružje - ali još pažljivije čuva svaku tačnu informaciju o stanju svog arsenala.

I druge azijske atomske sile pokušavaju na sve načine da sakriju broj nuklearnih bojevih glava, ali se ipak procjenjuje da u Indiji i Pakistanu ima sve više ovog oružja.

Tako je Pakistan za godinu dana dodao još desetak atomskih bojevih glava i sada ih ima između 100 i 120, a sličan rast nuklearni arsenal bilježi i u Indiji - tamo je između 90 i 100 atomskih bombi.

Teško je procijeniti i broj nuklarnih bojevih glava u Izraelu. Stručnjaci kažu da u tajnim skloništima Izrael ima osamdesetak nuklearnih atomskih bombi.

Nekadašnje supersile - SAD i SSSR vremenom su smanjile broj svog atomskog arsenala, ali to je bilo tek simbolično.

Procjenjuje se da na teritoriji nekadašnjeg Sovjetskog saveza, a danas, uglavnom, Rusije ima osam i po hiljada atomskih bombi, a u SAD 7,7 hiljada.

Francuska je zadržala svojih 300 atomskih glava, a Velika Britanija ih ima 225.

Iran i Sjeverna Koreja još se ne vode kao zemlje koje imaju "pravu" atomsku bombu, već se smatra da su njihovi razvojni programi za tu vrstu oružja još u "ranoj fazi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije