Svijet

Spriječen teći pokušaj prodora džihadista istočno od Ramade

Spriječen teći pokušaj prodora džihadista istočno od Ramade
Spriječen teći pokušaj prodora džihadista istočno od Ramade

BAGDAD - Iračke snage su saopštile da su tokom noći spriječile treći pokušaj ekstremne džihadističke organizacije Islamska država da probije njihovu liniju odbrane istočno od grada Ramade.

Policija i provladine sunitske snage razmjenjivale su granate i snajpersku vatru sa pobunjenicima širom nove linije fronta u Husaibi al-Šarkiji, koja se nalazi na oko pola puta između Ramade i baze u kojoj se priprema kontraofanziva na taj grad.

Džihadisti su zauzeli Ramadu u nedjelju i sada pokušavaju da se probiju do baze Habanija u provinciji Anbar gdje se grupišu iračke snage bezbjednosti i šiitske paravojne formacije.

"Islamska država uporno pokušava da probije našu odbranu, ali to je sada nemoguće. Mi smo apsorbovali šok i pojačanje je došlo na borbenu liniju. Oni su noćas pokušali da probiju našu odbranu, ali nisu uspjeli. Vojni helikopteri ih čekaju", izjavio je major policije Halid al-Fahdavi, prenio je Rojters.

Habanija je jedno od samo nekoliko preostalih džepova pod kontrolom iračke vlade u provinciji Anbar i nalazi se između Ramade i Faludže, koje je Islamska država zauzela prije više od godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije