Svijet

Spriječena katastrofa u nuklearki Penly: Evropi bi se mogla dogoditi Fukušima

Spriječena katastrofa u nuklearki Penly: Evropi bi se mogla dogoditi Fukušima
Spriječena katastrofa u nuklearki Penly: Evropi bi se mogla dogoditi Fukušima

PARIZ – Francuske vlasti objavile su jutros da je zaustavljeno curenje na spoju rashladnog sistema u reaktoru nuklearne centrale u Penlyju, na zapadu Francuske.

Incident nije poremetio hlađenje reaktora, ističe se u saopštenju.

Reaktor se juče automatski zaustavio nakon što su u njemu izbila dva manja požara. Iako je Služba za nuklearnu bezbjednost privremeno svrstala incident u kategoriju najmanje važnosti, raste bojazan da bi moglo doći do novih nepravilnosti u radu reaktora.

Hrvatski zavod za radiološku i nuklearnu bezbjednost dobio je putem ECURIE sistema za ranu razmjenu informacija u slučaju radiološke opasnosti obavijest o požaru u nuklearnoj elektrani Penly u Francuskoj. Požar je započeo juče oko 12:00 sati u zgradi reaktora broj 2.

Reaktor se automatski ugasio. Požar je u potpunosti ugašen. Prilikom nesreće došlo je do curenja radioaktivnih materijala u primarni vodeni sistem reaktora iznadnormalnih vrijednosti. Hitno su poduzete predviđene mjere koje su smanjile pritisak i temperaturu vode u primarnom sistemu što je smanjilo ispuštanje radioaktivnosti unutar reaktora napredviđene dopuštene vrijednosti. Voda s povišenim sadržajem radionuklida uspješno je prikupljena u za to predviđene sisteme.

Radi predostrožnosti u nuklearnoj elektrani se još uvijek nalazi na snazi specijalni režim rada predviđen za posebne situacije. Francuska uprava za nuklearnu sigurnost (Autorité de Sûreté Nucleaire, ASN) aktivirala je centre za slučaj vanrednog događaja u okolini NE Penly kako bi analizovali trenutno stanje i pratili razvoj situacije. Izvještaj potvrđuju da trenutno stanje ne zahtijeva preduzimanje bilo kakvih mjera u području oko NE Penly ili šire. Na okolinu nema uticaja i ASN je privremeno klasifikovala ovaj vanredni događaj kao nepravilnost u radu.

Reaktori zastarjeli, katastrofa neupitna?

Istraživanje stručnjaka za nuklearnu energiju, provedeno prije nekoliko dana, pokazalo je da je više od 80 posto svjetskih nuklearnih elektrana zastarjelo, odnosno u pogonu je već više od 20 godina. Kao i sve drugo, tako i nuklearke imaju svoj životni vijek, upozoravaju stručnjaci, a većina svjetskih već su odavno trebale biti "zakopane".

Prošla je godina dana od katastrofe u FukuŠimi, a incidenti, poput ovog u Francuskoj, sve su učestaliji i ukazuju na ozbiljan problem. Stručnjaci se slažu, nuklearne elektrane starije od 20 godina treba zatvoriti. Najveći problem je u tome što gotovo cijeli svijet električnu energiju crpi upravo iz opasnih nuklearki. Ipak, između ekološke katastrofe i nedostatka električne energije, svjetske vlasti najčešće, nažalost, biraju ovo prvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije