Svijet

Šta kaže grčki penzioner čija je slika obišla svijet

Šta kaže grčki penzioner čija je slika obišla svijet
Šta kaže grčki penzioner čija je slika obišla svijet

Penzioner sa slike koja je obišla svijet, a na kojoj se vidi on kako plače ispred banke u Atini, navodi da nije mogao da podnese da vidi svoju državu u rasulu.

Bezuspješno je stajao u redu ispred tri banke u Solunu u nadi da će podići penziju za svoju suprugu. Pošto mu je u četvrtoj rečeno da to ne može da učini, rasplakao se.

Fotografija na kojoj on sjedi ispred banke i otvoreno plače iz očaja, dok na zemlji kraj njega leže njegove štedna knjižica i lična karta, zabilježio je fotograf francuske agencije, kao ilustraciju patnji običnih građana Grčke zbog krize u zemlji.

"Nisam mogao da podnesem da vidim svoju državu u ovakvom rasulu", rekao je penzioner Giorgos Čacifotijadis za AFP, objašnjavajući svoje suze.

"Zato sam se osjetio tako slomljeno, više nego zbog svojih ličnih problema", dodao je on.

Čacifotijadis i njegova supruga, proveli su, poput mnogih Grka sa sjevera te zemlje, više godina u Njemačkoj, gdje je on radio "veoma naporno" u rudniku uglja, a kasnije u livnici, navela je francuska agencija.

Upravo iz Berlina, koga mnogi u Grčkoj krive zbog tvrdog stava u zahtjevu za većim mjerama štednje u zamjenu za paket međunarodne pomoći, Čacifotijadis prima penziju svoje supruge.

"Vidim svoje sugrađane kako mole za nekoliko centi da kupe hljeb. Vidim sve više i više samoubistava. A ja sam osjetljiv čovjek. Ne mogu da podnesem da vidim svoju državu u ovoj situaciji", rekao je Čacifotijadis.

"Evropa i Grčka su pravile greške. Mi moramo da pronađemo rješenje", naveo je on.

Ovaj grčki penzioner, međutim, osjeća da sam može da učini malo da promijeni situaciju i čak nije siguran da će izaći da glasa na referendumu o zahtjevima međunarodnih kreditora u nedelju, s obzirom da je glasačko mjesto udaljeno oko 80 kilometara.

"Nemam novca da odem tamo, osim možda ako me djeca odvezu svojim kolima", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije