Svijet

Šta nas najviše zanima o Putinu: Najčešća i najneobičnija pitanja

Šta nas najviše zanima o Putinu: Najčešća i najneobičnija pitanja
Foto: Tanjug | Šta nas najviše zanima o Putinu: Najčešća i najneobičnija pitanja

Nakon jučerašnjih izbora u Moskvi Vladimir Putin će na mjesto predsjednika Rusije ostati do 2024. godine. Iako se mnogo toga zna o ruskom predsjedniku, ljude zanima više.

Bi-Bi-Si je zbog toga sproveo mali eksperiment u želji da sazna šta je to što ljude širom svijeta najviše zanima o Putinu. Kucajući pitanja na Guglu, pretraživač je već nakon prvih riječi automatski davao prijedloge, na koja je Bi-Bi-Si dao odogovor.

Da li je Vladimir Putin...

...oženjen?

Putin se od Ljudmile, sa kojom je u braku bio 30 godina, razveo 2013. godine. Posljednjih nekoliko mjeseci pred razvod rijetko su zajedno viđani u javnosti. Bilo je glasina da je ruski predsjednik u vezi sa ritmičkom gimnastičarkom Alinom Kabajevom, ali nije bilo potvrda da su ove glasine tačne.

...ljevoruk?

Ne. Što dokazuju i fotografije na kojima ostavlja svoj potpis.

...bogat?

Zvanično, njegova plata iznozi 112.000 dolara godišnje, navela je Centralna izborna komisija Ruske Federacije prije izbora. Međutim, prema nekim navodima Putinovo bogatstvo se krije mnogo godina. U jednom CIA dokumentu iz 2007. godine navodi se da Putinovo lično bogatstvo iznosi 40 milijardi dolara. Jedan analitičar i kritičar Donalda Trampa 2012. godine izjavio je da bi njegovo bogatstvo moglo da iznosi 70 milijardi dolara što bi ga učinilo najbogatijim čovjekom na svijetu.

...mrtav?

Jučerašnji izbori potvrđuju da je i te kako živ. Ova tema je bila aktuelna 2015. godine kada ga nije bilo u javnosti deset dana. Nagađalo se svašta, ali kada se javnosti ponovo obratio, rekao je da bi život bio dosadan bez tračeva.

Zašto (se) Vladimir Putin...

...smije?

Po tome se ne razlikuje od ostalih. Kada ste srećni, tijelo proizvodi endorfin, neuronski signali se šalju do mišića lica koji formiraju osmjeh.

...želi da napadne Ukrajinu?

Zvanično, ruske snage nisu ulazile u dijelove istočne Ukrajine 2014. nakon preuzimanja Krima. Ruski manevri počeli su nakon što je tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut sa vlasti.

...podržava Siriju?

Sirija je strategijski jako bitna za Rusiju, koja tamo ima dvije vojne baze. Vlada Bašara al Asada bila je ključni saveznik Rusije neko vrijeme. Kada je 2011. godine izbio rat u Siriji, Rusija je podržala Asada, ali se nije uključivala u sukob sve do septembra 2015. godine.

Da li Vladimir Putin...

...ima sina?

Ne, ali se zna da ima dvije ćerke – Ekatarinu i Mariju. Malo se toga zna o njima, jer Putin o tome nikada ne govori, ali je istraga, koju je Rojters sproveo 2015. godine, utvrdila da su Ekatarina i njen suprug izuzetno bogati.

...govori engleski?

Da. Bilo je prilika kada je govorio tečno engleski. Njegov portparol Dmitrij Peskov rekao je jednom prilikom da Putin čak ispravlja govore ukoliko nisu pravilno prevedeni na engleski.

...voli Trampa?

Iako se govorilo o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u Americi, na ovo pitanje jedino Putin ima odgovor.

Da li je Putin...

...ukrao Super Bowl prsten?

Iako ovo pitanje djeluje čudno, ima razloga zbog čega je često postavljano. Robert Kraft, vlasnik Nju Ingland Petroitsa, koji je 2005. godine osvojio ovaj prsten tvrdi da ga je ruski predsjednik ukrao.

Kako je tada tvrdio, on se 2005. sa ostalim američkim biznismenima sastao sa Putinom u Sankt Peterburgu i pokazao mu prsten. Ruski predsjednik ga je navodno staivo na prst, rekao "da može da ubije nekoga sa tim“ i stavio u džep. Putin je nakon toga izjavio da će naručiti da se uradi novi prsten ako ima toliku vrijednost za Krafta i njegov tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije