Svijet

Šta predviđa Zakon o vanrednom stanju: Erdogan apsolutni vladar Turske

Šta predviđa Zakon o vanrednom stanju: Erdogan apsolutni vladar Turske
Šta predviđa Zakon o vanrednom stanju: Erdogan apsolutni vladar Turske

BEOGRAD - Zakon o vanrednom stanju, prema kojem je predsjednik Redžep Tajip Erdogan u srijedu uveo tromjesečno vanredno stanje u Turskoj, na snazi je od 1983, a jedna od njegovih najvažnijih odredaba je ta što omogućava vladavinu predsjedničkim dekretima, javili su svjetski mediji.

Zakon predviđa da se vanredno stanje u Turskoj proglašava u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija, ekonomskih kriza i u slučaju ozbiljnog remećenja javnog reda zbog, prvo: ozbiljnih nagovještaja nasilnih akcija čiji je cilj rušenje slobodnog demokratskog uređenja uspostavljenog Ustavom, ili temeljnih prava i sloboda, i drugo: u slučaju nasilnih incidenata.

Prema tom zakonu Savjet ministara, uzimajući u obzir mišljenje Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na zasjedanju pod predsjedavanjem predsjednika Republike proglašava vanredno stanje na dijelu teritorija ili u cjeloj zemlji za razdoblje ne duže od šest mjeseci.

Trajanje vanrednog stanja može da produži turski parlament, što je na primjer činjeno od 1987, kada je vanredno stanje proglašeno na jugoistoku Turske i trajalo je do 2002.

Zakon predviđa zabranu i ograničavanje saobraćaja u nekim mjestima, kretanje na nekim mjestima ili u neko vrijeme, može se narediti pretresanje lica, vozila i zapljenu predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom, može se građanima narediti da stalno nose lična dokumenta sa sobom.

Mogu se takođe zabraniti i štampanje i distribucija novina, časopisa i drugog štampanog materijala, uvesti kontrola svih oblika štampanih i audio-vizualnih medija, kao i pozorišnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

Uvođenjem vanrednog stanja, po zakonu, ukidaju se sva ustavna ograničenja izdavanja predsjedničkih dekreta.

Nadzor nad mjerama koje se provode tokom vanrednog stanja je u nadležnosti Kabineta premijera ili ministarstva koje premijer ovlasti za to, a osniva se i koordinacijsko tijelo u kojem su nadležna ministarstva

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije