Svijet

Štajnmajer: Erdoan kroji zemlju po svom ukusu

Štajnmajer: Erdoan kroji zemlju po svom ukusu
Foto: Ilustracija | Štajnmajer: Erdoan kroji zemlju po svom ukusu

BERLIN - Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer optužio je danas turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdoana da "kroji zemlju po svom ukusu" i pozvao strance u Njemačkoj da poštuju pravila koja vrede u toj zemlji.

"Turski predsjednik pokušava zemlju prekrojiti po svom ukusu. Ostaci opozicije i kritičara se trpaju u zatvor", rekao je Štajnmajer.

On je u intervjuu za javni servis ZDF ocijenio da aktuelna politika Ankare šteti građanima Njemačke s turskim korenima kojih je oko tri miliona.

"Boli kada svakodnevno vidite da Ankara sada ruši mostove koje su mnogi posljednjih godina gradili", rekao je njemački predsjednik.

Istovremeno, pozdravio je nove smjernice njemačke politike prema Turskoj, koje je prije nekoliko dana najavio ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

"Ono što se događa u Turskoj ne možemo u tišini gledati. Radi se i o samopoštovanju Njemačke", rekao je Štajnmajer, koji je kao ostale zemlje u kojima postoje "autoritarne strukture" naveo Mađarsku i Poljsku.

Njemački predsjednik pozvao je strane državljane u Njemačkoj da poštuju tradiciju te zemlje i njena pravila, da uče njemački jezik i integrišu se u društvo.

On je dodao da će, prema njegovim procjenama, integracija izbeglica koje su u posljednje vrijeme stigle u Nemačku trajati "nekoliko decenija", prenijela je Hina.

Na pitanje da li još smatra SAD pouzdanim partnerom, Štajnmajer je rekao kako "još nikada u istoriji nije vladalo toliko nesigurnosti" u odnosima između Berlina i Vašingtona, ali je dodao kako "SAD nije samo trenutna politika i administracija".

Gabrijel je nedavno najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje njemačkog aktiviste za ljudska prava i dodao da će Njemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske.

On je naglasio da Berlin više ne može da bude garant njemačkih korporativnih investicija u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije