Svijet

Štajnmajer: Turska što prije da ukine vanredno stanje

Štajnmajer: Turska što prije da ukine vanredno stanje
Štajnmajer: Turska što prije da ukine vanredno stanje

VAŠINGTON - Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozvao je Tursku da vanredno stanje, koje je uvela poslije propalog pokušaja puča, zadrži na snazi samo onoliko dugo koliko je to zaista potrebno i da tu mjeru okonča što pre, javio je jutros Rojters.

Štajnmajer je to saopštio kasno sinoć, kao odgovor na proglašenje vanrednog stanja, pozvavši tursku vladu da održi i vladavinu prava i princip srazmjernosti u svom odgovoru na pokušaj puča izveden u noći između petka i subote, javlja Rojters.

"Proglašenje vanrednog stanja ponovo stavlja do znanja da pokušaj puča ima duboke posljedice po tursku politiku i društvo", rekao je šef njemačke diplomatije.

On je dodao da Njemačka nastavlja da poziva Tursku na uzdržanost u svom odgovoru na propali državni udar.

"Samo dokaziva umiješanost u nezakonita djela, a ne sumnjive političke tendencije, trebalo bi da budu okidač za vladinu akciju", rekao je Štajnmajer, zaključivši da je takav pristup u interesu same Turske, jer bi se inače, upozorio je, ta zemlja raspala i oslabila kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je sinoć, poslije sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da je ta zemlja uvela vanredno stanje i da će ono trajati tri mjeseca.

On je naveo da je ta odluka u granicama Ustava i da je cilj da se brzo i efikasno preduzmu mjere protiv pristalica imama Fetulaha Gulena.

Erdogan je rekao i da Evropljani nemaju pravo da kritikuju odluku Turske o uvođenju vanrednog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije