Svijet

Štajnmajer: Ući u novu fazu primjene sporazuma iz Minska

Štajnmajer: Ući u novu fazu primjene sporazuma iz Minska
Štajnmajer: Ući u novu fazu primjene sporazuma iz Minska

BERLIN - Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer pozvao je Rusiju i Ukrajinu da pređu na novu fazu sprovođenja sporazuma iz Minska, uoči pregovora o njihovoj implementaciji, zakazanih za danas u Berlinu.

"Očekujemo i od Moskve i od Kijeva da uđu u sljedeću fazu sprovođenja sporazuma iz Minska", rekao je Štajnmajer i podsjetio da ta faza podrazumjeva "pripreme za lokalne izbore u oblastima koje drže separatisti, ali i pristup humanitarnim organizacijama i rekonstrukciju u istočnoj Ukrajini".

Štajnmajer je u intervjuu za list "Velt", koji će biti objavljen danas, rekao da postoji napredak kad je riječ o povlačenju teškog naoružanja, kao i u djelovanju posmatrača OEBS-a u istočnoj Ukrajini, ali da "to nije dovoljno", prenio je AFP.

U Berlinu će večeras biti održano savetovanje o ukrajinskoj krizi, na koje je šef njemačke diplomatije pozvao kolege iz Francuske, Ukrajine i Rusije.

Cilj susreta je, kako je najavljeno, primjena sporazuma iz Minska.

U utorak i srijedu će u njemačkom gradu Libeku biti održan susret šefova diplomatija država Grupe G7 i tamo će, kako ističu mediji, napetosti između Ukrajine i Rusije, takođe, biti na dnevnom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije