Svijet

Štajnmajer protiv poziva Putinu da dođe na samit G7

Štajnmajer protiv poziva Putinu da dođe na samit G7
Štajnmajer protiv poziva Putinu da dođe na samit G7

BERLIN - Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer odbacio je danas zahtjeve da ruski predsjednik Vladimir Putin učestvuje na samitu šefova država ili vlada Grupe sedam, koji će biti održan u junu u bavarskom dvorcu Elmau.

"Nije u našem interesu da se Rusija trajno izoluje, ali poslije aneksije Krima, protivne međunarodnom pravu, ne možemo se mi jednostavno praviti kao da se ništa nije dogodilo... put nazad u G8 vodi preko poštovanja jedinstva Ukrajine i sprovođenja ruskih obaveza iz Sporazuma iz Minska", rekao je Štajnmajer za dnevnik "Velt", odbacujući zahtjeve partije Ljevica da se Putin pozove na G7, prenose njemački mediji.

On je, takođe, istakao da aktuelni pregovori sa Iranom i dramatični, nerješeni konflikti u Siriji, Jemenu i Libiji pokazuju "da mi imamo sopstevni interes da Rusiju u traženju rješenja jače integrišemo".

Štajnmajer je pozvao Rusiju i Ukrajinu da pređu na novu fazu sprovođenja sporazuma iz Minska, uoči pregovora o njihovoj implementaciji, zakazanih za danas u Berlinu.

"Očekujemo i od Moskve i od Kijeva da uđu u sljedeću fazu sprovođenja sporazuma iz Minska", rekao je Štajnmajer i podsjetio da ta faza podrazumeva "pripreme za lokalne izbore u oblastima koje drže separatisti, ali i pristup humanitarnim organizacijama i rekonstrukciju u istočnoj Ukrajini".

Kremlj: Rusija se neće nametati

MOSKVA - Pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne namjerava da se nameće radi učestvovanja u skupovima različitih međunarodnih formata, ali da razmatranje svjetskih pitanja bez učešća Moskve teško da može biti efikasno.

"Predsjednik više puta je govorio da mi, nesumnjivo, ne namjeravamo da se nekom namećemo u bilo kojim formatima", rekao je Peskov, komentarišući predstojeći samit Grupe sedam (G7) i odnos Kremlja prema obnavljanju formata Grupe osam (G8) u kojoj je i Rusija.

"Razmatranje globalnih problema bez učešća Rusije teško da može biti efektivno i da dovede do nekih efikasnih rezultata", kazao je Putinov portparol a prenosi TASS. Peskov je, pritom, ponovio da je Moskva otvorena za svaku vrstu saradnje.

Ranije danas šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer usprotivio se pozivu Putina na samit G7 koji će biti održan u Bavarskoj u junu.

 

 

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije