Svijet

Štajnmajer uz Putina: Mir u Evropi nije zagarantovan

Štajnmajer uz Putina: Mir u Evropi nije zagarantovan
Štajnmajer uz Putina: Mir u Evropi nije zagarantovan

BERLIN- Njemački šef diplomatije Frank Valnter Štajnmajer rekao je na 75. godišnjicu napada nacističke NJemačke na SSSR da Evropi prijeti rizik od novih podjela.

On je zbog toga istakao da Evropljani moraju zajedno da čuvaju svoj mir.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, međutim, povlači paralele između prošlosti i sadašnjosti tvrdeći da Zapad i danas, kao i tada, želi da izoluje Rusiju.

"Mi Nijemci smo beskrajno zahvalni za to što su nam ljudi u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i drugdje u bivšem SSSR i pored zločina počinjenih u njemačko ime, pružili ruku pomirenja", napisao je u autorskom tekstu objavljenom u izabranim štampanim medijima u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

Zahvalni smo "i za to što je iz traumatičnog iskustva rata i strašnog neprijateljstva, nasilja i varvarstva, patnje i progona, moglo ponovo da se rodi partnerstvo, pa čak i prijateljstvo", naveo je on.

Štajnmajer je rekao i da sjećanje na zločine Drugog svjetskog rata i njemačku krivicu ostaje nužna pretpostavka za pomirenje između Njemačke i tih zemalja.

Samo zajedno, dodao je, moguće je održavati trajni i stabilni mir u Evropi.

On je rekao da su dijalog i održavanje kontakata neophodni i danas kada je svijet suočen sa migracijama, ali i terorističkim prijetnjama i apelovao na lidere da izvuku prave pouke iz "naše zajedničke prošlosti".

"Mir u Evropi nije zagarantovan - ni danas! On će ostati samo ako zajedno budemo radili na tome, svakog dana!", upozorio je Štajnmajer.

On je naglasio da i u rješavanju konflikata savremenog doba, Evropljani ne smiju da zaborave da je znatno više stvari koje ih povezuje, nego što ih razdvaja.

Sa druge strane, povodom godišnjice nacističkog napada, ruski predsjednik Vladimir Putin je danas položio vijenac na Grob neznanog junaka kod Kremlja i u govoru u Dumi ukazao da su zapadni saveznici utabali put za invaziju pošto nisu bliže sarađivali sa Sovjetima.

"Lideri nekih zapadnih zemalja više su podržavali politiku zadržavanja prema Sovjetskom Savezu i pokušavali da ga stave u međunarodnu izolaciju", rekao je on, prenosi Rojters.

Putin je povukao paralele sa sadašnjošću rekavši da je Rusija "više puta izrazila svoju spremnost da razgovara" o zajedničkom odgovoru na međunarodni terorizam.

"Ali, kao ni pred početak Drugog svjetskog rata, ne vidimo pozitivan odgovor. Naprotiv, NATO zaoštrava svoju agresivnu retoriku", naglasio je Putin.

Iako su Sovjetski Savez i Hitlerova Njemačka potpisali sporazum o nenapadanju 1939. godine, koji je doveo do podjele Poljske između te dvije države, nacisti su ga prekršili invazijom na SSSR 22. juna 1941. godine.

U tom ratu koji je trajao 1.418 dana poginulo je 27 miliona sovjetskih građana, među kojima 18 miliona civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije