Svijet

Što hitnije pokretanje regionalnih snaga

Što hitnije pokretanje regionalnih snaga
Što hitnije pokretanje regionalnih snaga

ADIS ABEBA - Afrička Unija pozvala je na pokretanje regionalnih snaga od 7.500 ljudi da bi se suprotstavile "dramatičnoj ofanzivi" koju je pokrenula nigerijska islamistička grupa "Boko haram", koja je aktivna na čitavoj teritoriji sjeveroistočne Nigerije i koja povećava napade na susjedni Kamerun.

O vojnoj saradnji odlučeno je krajem 2014. godine između zemalja članica Komisije basena jezera Čad, u kojoj su Kamerun, Niger, Nigerija i Čad.

Regionalne snage još nisu formirane zbog neslaganja između Lagosa i susjednih država.

"Duboko sam zabrinuta zbog trenutne situacije, koja je rezultat terorističkih aktivnosti `Boko harama` i nedavne eskalacije nasilja na terenu", izjavila je predsjednik Komisije AU Nkosazana Dlamini-Zuma.

Ona je dodala da su kontinuirani napadi na sjeveroistoku Nigerije i sve češći napadi u basenu jezera Čad, duž granice sa Čadom i Kamerunom, mogli da destabilizuju čitav region, sa velikim humanitarnim i bezbjednosnim posljedicama.

Grupa "Boko haram", u čijoj je pobuni i oružanoj represiji koja traje od 2009. godine ubijeno više od 13.000 ljudi, zauzela je mjesto Monguno i pokrenula ofanzivu na regionalnu prijestonicu Maiduguri u Nigeriji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije