Svijet

Što prije početi politički dijalog u Ukrajini

Što prije početi politički dijalog u Ukrajini
Što prije početi politički dijalog u Ukrajini

BEOGRAD - Ministarska "trojka" OEBS-a, koju čine šefovi diplomatija Srbije, NJemačke i Švajcarske, ocijenila je na sastanku u Beogradu da je potrebno da što prije počne politički dijalog u Ukrajini.

Na sastanku je istaknuto da je potrebno da se situacija na terenu učvrsti, da se poštuje prekid vatre, da politički proces što prije započne, a da prvi korak bude formiranje i početak rada radnih grupa i podgrupa.

Predsjedavajući OEBS-a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poslije sastanka je podsjetio da je ranije dogovoreno da se formiraju četiri radne grupe – za politička, ekonomska, bezbjednosna i humanitarna pitanja, a danas je dogovoreno koji će biti predstavnici OEBS-a u tim radnim grupama.

"Veoma je važno da se što prije pokrene politički dijalog. Odlučili smo da izvršimo dodatne pritiske da se počne sa političkim proceosm radih grupa. Najvažnije da se ne propusti ova prilika za mir u Ukrajini", rekao je Dačić, poslije sastanka sa kolegama iz NJemačke i Švajcarske Frank Valterom Štajnmajerom i Didijeom Burkhalterom. 

Štajnmajer je rekao da OEBS upozorava sve strane u sukobu da ne ugrožavaju mirovni sporazum iz Minska i da traži da utihne oružje i da strane poštuju ono što je dogovoreno za demilitarizovane zone oko aerodroma u Donjecku. 

On je naveo da je OEBS spreman da doprinese daljoj deeskalaciji i da prati formiranje demilitarizovanih zona, te istakao važnost da se ponovo uspostavi ekonomska saradnja centralne i istočne Ukrajine. 

Šef njemačke diplomatije rekao je da je neophodna signal u Ukrajini da su počele reforme, kao i da ima podršku Evrope i drugih partnera i da taj put neće biti uspješan ako ne bude spriječen sukob u istočnoj Ukrajini. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije