Svijet

Stoltenberg: Rusiji odgovoriti i odbranom i dijalogom

Stoltenberg: Rusiji odgovoriti i odbranom i dijalogom
Stoltenberg: Rusiji odgovoriti i odbranom i dijalogom

MINHEN - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas u Minhenu da NATO ne smije da bira između odbrane i dijaloga kad je riječ o odnosima sa Rusijom, jer su ta dva segmenta jednako važna kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

"Rusija nam je najveći susjed i međunarodna sila. NATO ne želi sukob, ali istovremeno, naš odgovor treba da bude čvrst. Duboko vjerujem da odgovor leži u jačoj odbrani i u više dijaloga", rekao je on na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, prenosi Hina.

Stoltenberg je naglasio da odbrana sadrži i nuklearnu komponentu, ali da dok "ruska retorika o nuklearnim snagama ima za cilj zastrašivanje", za NATO su razgovori o bilo kakvoj upotrebi nuklearnog oružja usmjereni isključivo u odbrambene svrhe.

On je naveo da NATO nastavlja da smanjuje nuklearno naoružanje, koje čuva za odvraćanje i očuvanje mira, a ne za zastrašivanje.

"Naša politika balističkih raketa takođe je samo odbrambena. Niko ne smije da misli da nuklearno oružje može biti korišćeno kao dio konvencionalog rata, jer bi to fundamentalno promenilo suštinu svakog sukoba", rekao je generalni sekretar Sjevernoatlatnske alijanse.

Osim odbrambene komponente, Stoltenberg je naglasio da je dijalog naročito važan za pitanja u kojima su razlike duboke, kao što je Ukrajina.

Rekao je i da se u petak susreo sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim s kojim je razgovarao o mogućnosti obnove odnosa u Savjetu NATO-Rusija.

Stoltenberg je napomenuo da opasnosti za NATO postoje i sa istoka i sa juga, podsjetivši da je NATO ove nedjelje donio odluke o jačanju u istočnom dijelu Alijanse, ali i angažmanu u Egejskom moru protiv krijumčara ljudima i jačanju obavještajnog nadzora na tursko-sirijskoj granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije