Svijet

Stoltenberg: Ukrajina prioritet NATO-a

Stoltenberg: Ukrajina prioritet NATO-a
Stoltenberg: Ukrajina prioritet NATO-a

OSLO - Bivši norveški premijer Jens Stoltenberg, koji će 1. oktobra preuzeti mjesto generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza (NATO), izjavio je da će prioritet u njegovom budućem radu biti situacija u Ukrajini, a da povratak na ranije odnose Rusije i NATO-a neće biti moguć.

-Povratak na prethodno se ne razmatra kao varijanta. Rusija je odlučila da se pridržava agresivnije linije. Zato ne možemo, kao što smo se ranije nadali, da nastavimo jačanje partnerstva s Rusijom - rekao je Stoltenberg Norveškoj novinskoj agenciji (NTB) a prenosi Itar-Tas s.

Prema njegovim riječima, na ozbiljnost situacije u Ukrajini "ukazuje činjenica da se vojna sila primjenjuje radi promjene granica".

-Ukrajina je partner NATO-a i, pored toga, graniči se s državama-članicama Alijanse - rekao je Stoltenberg, koji je duže od osam godina bio premijer Norveške.

-Primjer Norveške, kao zemlje-članice NATO-a koja modernizira svoje oružane snage, pokazuje da su snaga i čvrstina neophodne za vođenje dijaloga s Rusijom - istakao je on.

Stoltenberg je objasnio da su "vojna moć i uvjerenje o sigurnosti države, koje daje članstvo u NATO-u, neophodni za vođenje političkog dijaloga", prenijela je ruska državna agencija.

Govorecć o odnosima s predsjednikom susjedne Rusije, Stoltenberg je rekao da su odnosi s Vladimirom Putinom bili "radni i korisni".

Aktuelni generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen juče je rekao da je za vrijeme njegovog mandata Alijansa "skinula stomak i očeličila mišiće", i da će Stoltenberga dočekati zadaci dogovoreni početkom septembra na samitu u Velsu lidera zemalja Alijanse, među kojima je plan jačanja odbrane članica NATO-a u centralnoj i istočnoj Evropi radi odvraćanja eventualnih neprijateljskih akcija Kremlja.

Glavni element tog plana jeste formiranje multinacionalnih snaga za brzo reagiovanje koje bi u najkraćem roku mogle biti upućene u Poljsku, baltičke zemlje ili bilo koju članicu NATO-a koja je ugrožena.

-Sprovodjenje tog plana bit će prvi važan zadatak Stoltenberga - rekao je Rasmusen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije