Svijet

Stoltenberg: Veza SAD-a i Evrope može preživjeti

Stoltenberg: Veza SAD-a i Evrope može preživjeti
Foto: N.N. | Stoltenberg: Veza SAD-a i Evrope može preživjeti

LONDON - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je veza između SAD i Evrope možda oslabila, ali da vjeruje da može da preživi sva postojeća neslaganja u vezi sa trgovinom, klimom ili nuklearnim sporazumom sa Iranom.

"Naša veza je snažna, ali neki sumnjaju u njenu čvrstinu. Tačno je da vidimo razilaženja između SAD i drugih saveznika po pitanjima kao što su trgovina, klima i nuklearni sporazum sa Iranom. Nije zapisano u kamenu da će transatlantska veza zauvek opstati, ali vjerujem da ćemo je sačuvati", rekao je on u govoru u Londonu, prenosi Rojters.

Stoltenberg je pozvao na međunarodne napore u cilju podupiranja transatlantske vojne alijanse, navodi AP.

"Možda smo svjedoci slabljenja nekih veza između Sjeverne Amerike i Evrope, ali je održavanje transatlantskog partnerstva u našem strateškom interesu", poručio je prvi čovjek Sjevernoatlantske alijanse, uoči julskog samita NATO.

Uz to, upozorio je da se svijet suočava sa napredvidim bezbjednosnim okruženjem zbog terorizma, širenja oružja za masovno uništenje, sajber napada i sve izričitijom Rusijom, dodaje američka agencija.

Generalni sekretar NATO pozvao je u utorak, u autorskom tekstu objavljenom u britanskom listu "Gardijan", da 29 zemalja članica Alijanse ostave po strani transatlantski trgovinski sukob koji se pogoršava, kao i pitanja klime i nuklearnog sporazuma s Iranom, zbog zabrinutosti da će ove napetosti podriti snagu ovog vojnog saveza.

"Veze koje nas drže zajedno su pod pritiskom... Moramo nastaviti da marljivo radimo na razrješenju naših razlika - i tamo gdje razlika i dalje bude, moramo da ograničimo bilo kakav negativni uticaj na našu bezbednosnu saradnju", poručio je Stoltenberg u autorskom članku.

Stoltenberg je tada naveo i da je NATO već ranije prevazilazio podjele koje su se javljale i da to isto može da učini i sada.

AP je primijetio da ova njegova poruka stiže manje od mesec dana prije sastanka predsjednika SAD Donalda Trampa sa kolegama iz NATO na samitu u Briselu, uz ocjenu da je Tramp na prošlogodišnjem samitu NATO ponizio partnere u Alijansijavnim prekorom zbog toga što ne izdvajaju dovoljno novca na troškove odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije