Svijet

Stopa samoubistava u SAD-u strahovito raste

Stopa samoubistava u SAD-u strahovito raste
Stopa samoubistava u SAD-u strahovito raste

VAŠINGTON - Stopa samoubistava u SAD-u porasla je zastrašujućih 24 odsto od 1999. do 2014., objavio je američki Centar za zdravstvenu statistiku, a prenosi u petak politički časopis Foreign Policy uz ocjenu da se radi o riziku za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Stopa je porasla u svim dobnim grupama, osim 75 i više godina, te u svim rasnim i spolnim kategorijama, osim kod crnih muškaraca.

Taj uznemirujući porast događa se u vrijeme kada SAD postaju sve sigurnije: desetljećima opada stopa kriminaliteta, moderna medicina smanjuje smrtnost od bolesti i nesreća, a dramatično je pao broj stradalih u saobraćajnim nesrećama.

Uprkos tome, o samoubistvima se malo govori, ističe ovaj časopis.

“Samoubistvo je kazneno djelo u kojem nema počinitelja, nego samo žrtve, a porodice samoubice istovremeno osjećaju bol i panju te ljutnju”, piše autor teksta.

Analize su pokazale da ruku na sebe više dižu oni koje društvo manje cijeni, poput američkih Indijanaca ili pripadnika radničkog sloja, “grupe koja je proteklih godina ekonomski najviše propatila”.

Geografska komponenta

Samoubistva u Americi imaju i geografsku komponentu, pa je tako neobično visoka stopa zabilježena u zapadnim američkim saveznim državama Arizoni, Koloradu, Idahu, Montani, Nevadi, Novom Meksiku, Oregonu, Utahu i Viomingu.

To se dovodi u vezu s ekonomskim faktorima, odnosno velikim brojem starijih, nezaposlenih samaca, te s najvišom stopom oružja po glavi stanovnika.

“Posjedovanje oružja jedan je od uopšteno glavnih faktora koji povećava rizik od samoubistva”, piše Foreign Policy.

“Kao što se u SAD-u dogodi više ubistava vatrenim oružjem nego u ostalom industrijalizovanom svijetu, tako se i većina samoubistava izvrši tim oružjem”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije