Svijet

Stopa ubistava naglo porasla širom SAD

Stopa ubistava naglo porasla širom SAD
Stopa ubistava naglo porasla širom SAD

VAŠINGTON - Širom SAD naglo je ove godine porasla stopa ubistava, a najmanje 30 velikih američkih gradova bilježi porast nasilnog kriminala, najnoviji su podaci Njujork tajmsa.

Razlozi za neslavne brojke se razlikuju od grada do grada, ali niko, zapravo, ne zna šta je izazvalo taj trend, koji je prvi put registrovan ovog ljeta i gdje najnoviji podaci pokazuju da Milvoki ima najveću stopu rasta ubistava, sa 76 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

U tom gradu u američkoj državi Viskonsin broj ubistava je porastao sa 59 prošle godine na 104 u ovoj godini, u Sent Luisu sa 85 na 136 do sada u 2015, u Baltimoru sa 138 na 215, u Vašingtonu na 105 ubistava, što je povećanje od 44 odsto u odnosu na 2014, prenosi britanski BBC.

Broj ubistava je takođe skočio u Nju Orleansu, Čikagu, Kansas sitiju, Dalasu, Njujorku i Filadelfiji, mada u manjoj mjeri, navodi BBC.

Nije jasno šta je moglo da dovede do naglog porasta broja ubistava. Neki stručnjaci navode da se može pripisati Ferguson efektu odnosno teoriji da su se policajci "povukli" iz svakodnevnog izvršenja, zbog straha da bi mogli biti krivično gonjeni u jeku nacionalne debate o osnovanosti upotrebe policijske sile i ranjivih rasnih odnosa u američkom društvu.

Međutim, drugi tvrde da, iako to može biti slučaj u nekim lokalnim sredinama poput Sent Luisa ili Baltimora, gdje su rasne tenzije vrlo visoke, to ne objašnjava fenomen na nacionalnom nivou.

BBC navodi, pozivajući se na ocjenu stručnjaka, da su nasilna krivična djela uglavnom rezultat socijalnih faktora - veličine, populacije mladih, visine socijalno-ekonomskog siromaštva i socijalne neorganizovanosti u svakom pojedinačnom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije