Svijet

Stotine evakuisanih Sirijaca zaglavljeno na mjestu napada

Stotine evakuisanih Sirijaca zaglavljeno na mjestu napada
Stotine evakuisanih Sirijaca zaglavljeno na mjestu napada

DAMASK - Više stotina Sirijaca, koji se evakuišu iz opkoljenih gradova, zaglavljeno je danas na kontrolnom punktu pod kontrolom pobunjenika, gdje je više desetina njihovih sugrađana ubijeno tokom bombaškog napada proteklog vikenda.

Evakuacija oko 3.000 ljudi iz gradova Fua i Kafraja, koji su pod kontrolom vlade, započela je juče ujutru, po dogovoru koji predviđa i evakuaciju stanovništva i boraca iz nekoliko područja pod kontrolom pobunjenika, koje okružuju vladine snage, prenio je AFP.

Evakuacije šu počele prošle nedjelje, ali su odložene nakon samoubilačkog bombaškog napada automobilom u subotu, u kojem je ubijeno 126 osoba, od kojih je 68 djeca, na kontrolnom punktu u Rašidinu, zapadno od Alepa.

Po okončanju evakuacija koju su dogovorili opozicija i vlada, iz Fue i Kafraje trebalo bi da ode 8.000 ljudi, dok bi opozicione oblasti trebalo da napusti još 2.500 civila i pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 600.000 Sirijaca živi pod opsadom, uglavnom sirijske vojske, ali i pobunjenika ili Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije