Svijet

Štrahe greškom poslao "neprijatelju" SMS namijenjen partnerima

Štrahe greškom poslao "neprijatelju" SMS namijenjen partnerima
Foto: Ilustracija | Štrahe greškom poslao "neprijatelju" SMS namijenjen partnerima

BEČ - Austrijskom vicekancelaru Hajnc-Kristijanu Štraheu dogodila se greška prilikom slanja SMS poruke.

On je poruku, sa planom svoje stranke za djelovanje u Nacionalnoj banci (OeNB), poslao, umjesto svojim članovima u vladi, političkom protivniku, koji ju je objavio.

Štrahe je u SMS poruci svojim članovima ukazao na opasnost da bi, od koalicionog partnera Narodne partije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, izmještanje nadzora banaka iz OeNB u Ustanovu za nadzor finansijskog tržišta (FMA), moglo podrivati uticaj slobodacara u toj instituciji i svoje članove vlade pozvao da ne glasaju za prijedlog Ministarstva finansija.

Ministar finansija Hartvig Leger je najavio da želi da umanji nadležnosti OeNB i smanji broj direktora u OeNB sa četiri na tri.

"Tada bi bili u defanzivi. Kako da argumentujemo četvrtog direktora, ako on više ne bude imao šta da radi? U suprotnom i drugi direktor bi morao doći iz naših redova", napisao je Štrahe u spornoj poruci.

FPO želi da dobije i mjesto guvernera FPO, koje predviđa za nekadašnjeg direktora u Svjetskoj banci Roberta Holcmana.

Prema aktuelnoj situaciji, u kojoj postoji četiri direktora u OeNB, za donošenje odluke potrebno je većinsko glasanje, pri čemu većinu može donijeti guverner.

Zbog toga, kako je podsjetio Štrahe u poruci poslatoj političkom "neprijatelju", neophodno je da OeNB zadrži četiri direktorska mjesta.

Štrahe je u toj poruci, koja je proslijeđena medijima, napisao svojim članovima vlade da ne glasaju za prijedlog Ministarstva finansija.

Nakon objave SMS poruke, koja bi mogla izazvati tenzije u koaliciji, Štrahe je potvrdio grešku koju je napravio, ali i dodao da se nije radilo ni o kakvoj tajni ili "planu moći" kako je predstavljen u javnosti.

Inače ovo nije prvi put da se u Austriji dogodila ovakva greška.

Ovog ljeta je, na primjer, Ministarstvo za socijalna pitanja interne mejlove poslalo jednom novinaru, koji je poruke stavio na raspolaganje magazinu "Falter".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije