Svijet

Štrahe želi da obustavi dodjelu državljanstva Turcima

Štrahe želi da obustavi dodjelu državljanstva Turcima
Foto: Ilustracija | Štrahe želi da obustavi dodjelu državljanstva Turcima

BEČ - Nakon odluke Ustavnog suda kojom je zaustavljeno oduzimanje austrijskog državljanstva građanima turskog porijekla za koje se sumnja da imaju i turski pasoš, austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe zatražio je obustavu dodjele državljanstva Austrije Turcima.

Ustavni sud je dao za pravo jednom Bečliji turskog porijekla koji nije uspio da dokaže da nema ilegalno drugi pasoš, a kojem su nadležne vlasti oduzele austrijsko državljanstvo, jer se njegovo ime nalazilo na jednom spisku birača za prošle turske izbore.

Štrahe je istakao da treba obustaviti dodjelu austrijskog državljanstva Turcima sve dok tamošnje vlasti ne budu sarađivale sa austrijskim vlastima.

Objasnio je da pošto ne postoji saradnja nadležnih vlasti s Turskom, nije moguće znati da li je podnosilac zahtjeva za dobijanje austrijskog pasoša i dalje turski državljanin.

On je, u izjavi bečkom dnevniku "Presse", istakao da je Turska jednostrano prekinula saradnju, dodajući da postoji sporazum kojeg se turske vlasti ne pridržavaju.

"Sve dok turske vlasti ne budu sarađivale, ne treba dodjeljivati austrijsko državljanstvo Turcima", kazao je Štrahe.

Iz njegovog kabineta je saopšteno da je ovo njegov stav, a da će pravno biti razmotreno kako tako nešto pretočiti u djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije