Svijet

Stranci-dobrovoljci mogu da dobiju ukrajinsko državljanstvo

Stranci-dobrovoljci mogu da dobiju ukrajinsko državljanstvo
Stranci-dobrovoljci mogu da dobiju ukrajinsko državljanstvo

KIJEV - Stranci koji ratuju u dobrovoljačkim bataljonima, ukoliko to žele, mogu da dobiju ukrajinsko državljanstvo, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

"U bataljonu 'Donbas' i drugim bataljonima ima dobrovoljaca koji pomažu da se zaštiti država i znam da postoji obraćanje tih ljudi predsedniku kako bi dobili državljanstvo Ukrajine", rekao je on, a prenosi Ukrinform.

Avakov je izrazio uvjerenje da će predsjednik Ukrajine Petro Porošenko uvažiti zahtjeve stranaca koji su u doborovoljačkim jedinicama, navodi ukrajinska državna agencija.

Ministar policije Ukrajine je danas odbacio kao laž izjavu premijera Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka da je pronađena masovna grobnica sa tijelima 287 žena kod Krasnoarmejska, gdje je bio stacioniran ukrajinski dobrovoljački bataljon "Dnjepar-1".

MUP je, kako prenose ukrajinske agencije, posthumno nagradio 69 svojih pripadnika za hrabrost tokom "antiterorističke operacije", a predsjednik skupštine Aleksandar Turčinov i Avakov nagradili su ordenima, medaljama i poklonima učesnike operacije i njihove porodice.

Naziv Ukrajinskog heroja i orden Zlatne zvijezde dobili su policijski general Sergej Kuljčicki i poručnik Bogdan Zavada.

Zamjenik komandira bataljona "Azov" Vadim Trojan, koji je u maju stupio dobrovoljno u taj bataljon i borio se kod Marijupolja i Ilovajska, imenovan je za načelnika glavne uprave MUP za Kijevsku oblast, izvještava Ukrinform.

"Smatram da patriote koje su dokazale u borbi svoju predanost zemlji i kompetentnost mogu zajedno sa starim stručnjacima donijeti novi očekivani kvalitet policiji", rekao je Avakov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije