Svijet

Stranka Le Penove na udaru kritika zbog ruskog zajma

 Stranka Le Penove na udaru kritika zbog ruskog zajma
Stranka Le Penove na udaru kritika zbog ruskog zajma

PARIZ - Francuski desničarski Nacionalni front (NF) našao se danas na udaru kritika zbog više milionskog zajma u evrima uzetog od jedne ruske banke.

Stranka Marin Le Pen saopštila je tokom vikenda da je uzela zajam vrijedan devet miliona evra kod Prve češko ruske banke, ali je bila prinuđena da demantuje izvještaje da je zajam zapravo vrijedan 40 miliona evra.

Vebsajt Mediapart prenio je sinoć izjavu neimenovanog zvaničnika FN, po kojoj je prvi dio zajma od 40 miliona evra pušten.

"Tranša od devet miliona je stigla. Trideset jedan (milion) će usljediti", rekao je taj zvaničnik.

"Besmisleno. Nikada nije bilo riječi o zajmu od 40 miliona evra. Tražili smo devet miliona evra i dobili smo devet miliona evra", rekla je Le Pen za AFP.

"Bili bi zaista glupi da lažemo o tome. Račune FN nadgleda dva komiteta", dodala je ona.

Le Penova je kazala da je "bila prinuđena da ode u inostranstvo" i istakla da njena stranka nema "nikakvu obavezu" prema ruskoj banci i da je "što se tiče ovog zajma sve legalno".

FN je kritikovala odluku Francuske da do daljeg odloži isporuku ratnih brodova "mistral" Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Kritike upućene FN stižu samo nekoliko dana prije stranačke konferencije koju je La Penova opisala kao "poslednju stanicu prije vlasti".

FN i Le Penova se kotiraju visoko na anketama javnog mnjenja, a nedavna istraživanja pokazuju da bi ona mogla da pobjedi u prvom krugu predsjedničkih izbora ukoliko bi oni sada bili održani, sa oko 30 odsto osvojenih glasova.

Francuska desničarka stranka takođe je ostvarila uspjeh na evropskim i lokalnim izborima ove godine i sada se priprema za predsjedničke izbore koji su planirani 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije